27 juni 2020

Som stjärnor i natten

Titel: Som stjärnor i natten
Originalets titel: All the Bright Places (2015)
Författare: Jennifer Niven
Översättare: Ylva Stålmarck
Serie: -
Antal sidor: 393 
Utgivningsår: 2015
Förlag: Lilla piratförlaget
Utläst: 16/5

Handling
Alla är övertygade om att populära Violet Markey räddar skolans "freak", Theodore Finch, från att hoppa, den där dagen uppe i skolans klocktorn – men sanningen är egentligen en annan.

Ända sedan hennes syster dog i en trafikolycka har Violets liv varit skevt. När hon lär känna Finch öppnas dörren till något nytt. En tillvaro där allt är möjligt – som rymmer den djupaste sorgen och den största kärleken. Men samtidigt som Violets värld växer, börjar Finchs värld krympa.


Tankar om titel och omslag
Nu gillar jag ju blått, så av den anledningen så gillar jag omslaget. Titeln tycker jag funkar bra, även om jag föredrar den engelska. Lätt att förstå dess koppling till boken.

Mina tankar om boken
Förra månaden läste jag tillsammans med Camilla Jennifer Nivens andra bok på svenska Vända världen rätt och då vi både tyckte om den blev vi sugna på att även läsa denna.

Jag tycker att Som stjärnor i natten är mycket jobbigare att läsa än hennes förra bok. Den handlar om väldigt tuffa ämnen, psykisk ohälsa och sorg bland unga och hur det kan  manifestera sig. Dessutom handlar det om hur många idag får en diagnos som etikett och att den på något vis skulle definiera personen.

Det är jobbigt att läsa om två så unga människor som mår dåligt. En del av boken påminner en om Tretton skäl varför av Jay Asher. Jag tycker det är väldigt viktigt att dessa böcker skrivs och att folk får upp ögonen för detta ämne.

Boken väcker mycket känslor, både för huvudkaraktärerna som man verkligen känner för. Och samtidigt så kan jag bli otroligt irriterad på en del av de vuxna i boken som kanske inte ser och är blinda för sina barns problem.

3 bra saker med boken: berörande, viktig och lättläst.

Betyg: 4/5

1 kommentar:

  1. Tyckte verkligen om den här! Måste se filmen på Netflix också snart.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...