13 juni 2020

The Two Towers

Titel: The two towers (1954)
Originalets titel: -
Författare: J.R.R. Tolkien
Översättare: -
Serie: The lord of the rings #2
Antal sidor: 398
Utgivningsår: 1994
Förlag: Del Rey Books
Utläst: 9/5

Handling
The Fellowship was scattered. Some were bracing hopelessly for war against the ancient evil of Sauron. Some were contending with the treachery of the wizard Saruman. Only Frodo and Sam were left to take the accursed Ring of Power to be destroyed in Mordor–the dark Kingdom where Sauron was supreme. Their guide was Gollum, deceitful and lust-filled, slave to the corruption of the Ring. Thus continues the magnificent, bestselling tale of adventure begun in The Fellowship of the Ring, which reaches its soul-stirring climax in The Return of the King.

Tankar om titel och omslag
Har inte så mycket att säga om vare sig titel eller omslag. Jag gillar ändå typsnittet, det gör att boken står ut litegrann.

Mina tankar om boken
Jag deltar i en readalong på Goodreads där hela serien läses igenom tillsammans. Jag måste säga att utan den skulle det nog dröja ännu längre innan jag skulle komma mig för att läsa boken.

Innan jag började läsa The Two Towers var det nog den bok som jag gruvade mest för att läsa. Det finns något lurigt i att läsa den andra boken. Dock tyckte jag ändå bättre om denna än om den föregående boken, vilket var en överraskning.

Jag hade inte förväntat mig att man endast skulle följa Aragorn, Merry och Pippin i den första delen och i den andra bara följa Sam, Frodo och Gollum. Jag måste säga att jag gillade den indelningen. Spontant tycker jag nog bäst om den första delen, även om slutet på boken var riktigt spännande.

Det som jag gillar allra bäst med boken är nog karaktärerna och den resa och utveckling de går igenom. Merry och Pippin stöter på nya bekantskaper och jag tyckte Treebeard var en väldigt intressant karaktär. Av samma anledning är det kul att få följa Sam och Frodo. Sen gillar jag att läsa om Gollum, även om han kanske inte är en god karaktär men han beskrivs på ett sådant levande sätt. Sedan talar han ju också på ett speciellt vis.

Jag hade dock lite svårt för alla naturbeskrivningar i boken. Känns som att halva boken var att Tolkien beskrev all natur in i minsta detalj för läsaren. För mig var det lätt att jag tappade bort själva grundhistorien då men å andra sidan har jag lärt mig vad flera växter på engelska. Det är nog också detta som drar ner betyget lite grann, utan allt detta hade betyget blivit en 4:a.

Sam växte väldigt mycket för mig i de sista 2-3 kapitlen och med tanke på hur boken slutade ser jag riktigt fram emot att läsa den sista delen. Sedan börjar jag också längta efter att se filmerna.

3 bra saker med boken: intressanta karaktärer, spännande slut och händelserik vandring

Betyg: 3/5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...