1 oktober 2015

Jag är Malala

Titel: Jag är Malala
Originalets titel: I Am Malala (2013)
Författare: Malala Yousafzai, Christina Lamb
Översättare: Johanna Svartström, Kjell Waltman, Lena Öhrström
Serie: -
Antal sidor: 285
Utgivningsår: 2014
Förlag: Massolit förlag
Utläst: 20/9

Första meningen: "Jag kommer från ett land som skapades vid midnatt".

Hantering
När talibanerna tog kontroll över Swatdalen i Pakistan vägrade en ofattbart modig flicka att låta sig tystas. Malala Yousafzai stred för alla flickors rätt till utbildning, vilket tisdagen den 9 oktober 2012 var nära att kosta henne livet. Malala var på väg hem då skolbussen stoppades av beväpnade talibaner. Hon sköts i huvudet på nära håll och det var få som trodde att hon skulle överleva. Bokens titel är svaret på den fråga talibanerna ställde då de klev på bussen: Vem är Malala?

Malala har fortsatt att arbeta för alla barns rätt till utbildning genom The Malala Fund, en välgörenhetsorganisation som investerar i lokala utbildningsprogram och stödjer personer som kämpar för rätten till utbildning runt om i världen.
I oktober 2014 tilldelades Malala Nobels Fredspris, som den yngsta pristagaren någonsin. 


Mina tankar
Detta är en bok som jag har tänkt läsa väldigt länge och jag är så glad över att jag äntligen gjort det! Malala är verkligen en inspirerande, modig och stark person som står upp för allas rätt till utbildning. Jag hoppas att hon fortsätter sprida sitt budskap!

Jag måste erkänna att jag hade lite svårt för att komma in i själva boken, en del kan nog ha att göra med att jag inte har speciellt bra koll på Pakistans och Swats historia. Hela landets historia är präglad av oroligheter och politiker som gör andra saker än att styra landet.

Hur talibanerna tar över Swat och folkets rädsla griper verkligen tag i mig och jag känner mig så oerhört lycklig över att bo i ett land där vi har fred och utbildning för alla barn är självklar.

Malalas pappa är också en riktigt intressant person. I en land/kultur där söner värderas högre än kvinnor och där kvinnor måste ha manligt sällskap för att få gå utomhus, så stöder han hela tiden Malalas kamp till att alla ska få utbildning.

Mina ord räcker inte riktigt till för att beskriva hur bra och framförallt hur viktig den här boken är.

Det känns otroligt svårt att ge någon form av betyg, men det enda jag kan uppmana er till är att läsa den här boken och inspireras av Malalas kamp.

Betyg: 4/5

Tidigare läst av denna författare
Har inte läst någon av denna författare tidigare.

HÄR kan ni läsa en smakbit ur boken 


3 kommentarer:

  1. Hon är helt makalös. Måste skaffa denna bok, har velat läsa den så länge.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...