12 augusti 2017

Guernseys litteratur- och potatisskalpajssällskap

Titel: Guernseys litteratur- och potatisskalspajsällskap
Originalets titel: The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society (2008)
Författare: Mary Ann Shaffer
Översättare: Helena Ridelberg
Serie: -
Antal sidor: 310
Utgivningsår: 2008
Förlag: Brombergs
Utläst: 23/7

Handling
London januari 1946: Livet börjar så smått återgå till det normala efter kriget och för författaren Juliet Ashton innebär det att hon nu på allvar kan börja fundera på sitt nästa bokprojekt. En dag får hon ett brev från en Dawsey Adams på den lilla ön Guernsey i Engelska Kanalen

Juliet och Adams börjar brevväxla. Han berättar om livet och människorna på ön och om tyskarnas ockupation av Guernsey under krigsåren. Och han berättar om öns mycket speciella läsarcirkel, Guernseys litteratur-och potatisskalspajsällskap. Snart har Juliet inlett brevväxling med flera av läsecirkelns medlemmar. Hon fängslar av deras öden och liv och bestämmer sig för att besöka sina nyfunna vänner. Det blir en resa som förändrar hennes liv.

Guernseys litteratur-och potatisskalspajsällskap är en gripande och stark berättesle om vänskap, kärlek och böcker. Hur människor under svåra förhållanaden hämtar kraft i läsningen och varandra.


Mina tankar
Detta är en bok som jag har varit sugen på att läsa väldigt länge och det var nog titeln som fick mig intresserad av den först, men sedan lockades jag även av handlingen.

I början hade jag lite svårt att komma in i boken och jag tyckte det var lite ansträngande att läsa i brevformen då man inte hade riktig koll på alla karaktärerna, men sedan blev den betydligt lättare att läsa. Jag blev direkt intresserad av vår huvudperson Juliet, men också av alla andra personer man får möta.

Guernseys litteratur- och potatisskalpajssällskap utspelar sig under en intressant tidsperiod, dels under själva andra världskriget och efterkrigstiden. Det  var intressant att läsa och lära sig mer om Guernseys historia, speciellt under andra världskriget. Jag hade inte en aning om att Guernsey var ockuperat av Tyskland under den tiden och hur avskurna de alla var från omvärlden. Tyckte också det var intressant att läsa om hur det var efter att kriget var slutet och hur människorna började hämta sig från kriget och sökte efter släktingar som försvunnit. Jag har läst betydligt fler böcker som utspelar sig kring andra världskriget så för min del kändes det rätt nytt och lite annorlunda som behandlade tiden efter kriget.

I boken får man följa en del människoöden på Guernsey under kriget, och även fast händelserna är rätt hemska att läsa om så lättas det hela upp med humor och värme. Jag skulle nästan beskriva detta som feelgood, det är i alla fall den känsla jag får när jag läser den samtidigt som jag får bekanta mig med Guernsey.

3 bra saker med boken: karaktärerna, efterkrigstiden och humorn

Betyg: 4/5

Tidigare läst av denna författare
Har inte läst något av denna författare tidigare.

6 kommentarer:

  1. Känns som att jag borde ge den här en till chans någon gång ;)

    SvaraRadera
  2. jag har läst ut denna boken och tycker är tråkig och seg.

    SvaraRadera
  3. Jag tyckte jättebra om den när jag läste den! :)

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...