8 augusti 2017

Veckans topplista v. 32: Frankrike

Johannas deckarhörna har börjat med veckans topplista där vi varje vecka ska lista topp fem på ett givet tema. Den här veckan är ämnet Frankrike.

Först trodde jag att det skulle vara väldigt lätt att komma på fem riktigt bra böcker som utspelar sig i Frankrike, men det visade sig att jag fick grubbla en hel del. Jag lyckades i alla fall knåpa ihop fem stycken böcker.

Vi  börjar med Ljuset vi inte ser av Anthony Doerr. Den handlar om den blinda flickan Marie-Laure som bor i Paris med sin pappa när Tyskland ockuperar landet och de måste fly. Växelvis får man också följa den tyske pojken  Werner.

Nästa bok är betydligt mer lättsmält och det är Anna och den franska kyssen av Stephanie Perkins som utspelar sig på en skola i Paris. Väldigt mysig, romantisk och söt läsning.

Nästa bok får väl nästan anses vara en klassiker och det är Da vinci-koden av Dan Brown. Det är rätt många år sedan jag läste den, men jag minns fortfarande känslan av hur bra och spännande jag tyckte den var.

Tillsammans är man mindre ensam av Anna Gavalda läste jag också får några år sedan, vet att jag i början tyckte den var rätt dryg och jobbig att läsa, men senare lossnade det och jag föll pladask för historien. Kan även rekommendera filmen.

Den sista boken jag tipsar om är Kodnamn Verity av Elizabeth Wein som också utspelar sig under tyskarnas ockupation av Frankrike. I denna bok får man följa den fängslade spionen Queenie som under tortyr ska ge tyskarna information om den brittiska underrättelsetjänsten och även hennes vänskap med piloten Maddie. En otroligt spännande bok som innehåller en hel del twister av wow-karaktär. 

23 kommentarer:

 1. Det var verkligen svårt den här veckan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, mycket svårare än vad jag trodde att det skulle vara.

   Radera
 2. Två av dina böcker har jag med på min lista också. Resten har jag inte läst, men är nyfiken på Kodnamn Verity :)

  SvaraRadera
 3. Ljuset vi inte ser har jag faktiskt i hyllan. Får se när den blir läst.

  SvaraRadera
 4. Ljuset vi inte ser började jag läsa idag :). Jag hoppas att jag hinner läsa rätt mycket innan semestern är slut helt. Tillsammans är man mindre ensam minns jag som mysig.

  SvaraRadera
 5. Da vinci koden har jag läst men hade glömt att den utspelar sig i Frankrike en del :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är så länge sedan jag läste den, men jag minns att den börjar på Louvren

   Radera
 6. Ljuset vi inte ser har jag tänkt läsa. Kanske. Någon gång.

  SvaraRadera
 7. De tre första har jag läst och gillat.

  SvaraRadera
 8. Å, tack för tips! Jag blev väldigt nyfiken på allihop, utom kanske Da Vinci-koden som jag sett. De kommer upp på min att-läsa-lista.

  SvaraRadera
 9. Ljuset vi inte ser finns på min vill läsa lista! =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul! Det var verkligen en läsupplevelse!

   Radera
 10. Ljuset vi inte ser gillade jag mycket, kom dock inte på den när jag skrev min lista. Kodnamn Verity blir jag väldigt nyfiken på, tack för tips! ;)

  SvaraRadera
 11. Kodnamn Verity var en helt ny titel för mig. tack för tips!

  SvaraRadera
 12. Tillsammans är man mindre ensam tyckte jag mycket om när jag läste den. En favorit! Jag tror att jag har sett filmen också men den minns jag inte alls.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...