11 september 2018

Nyfiken på: Den underjordiska järnvägen

Handling
Sextonåriga Cora lever som slav på en bomullsplantage i Georgia. Hon är utstött och utsatt efter att modern försvunnit, och till slut flyr hon tillsammans med Caesar som känner till en underjordisk järnväg som kan hjälpa slavar till friheten i norr. Snart får den skoningslöse slavjägaren Ridgeway upp spåret efter dem. Han kommer att jaga Cora från stat till stat och drömmer om att förgöra henne och den hemliga rörelse som gjort flykten möjlig.

Den underjordiska järnvägen har hyllats som en historisk roman som äger sällsynt relevans för vår tid. I verkligheten blev "den underjordiska järnvägen" benämningen på det nätverk av frivilliga som hjälpte slavar att fly från söder till norr, men i Colson Whiteheads roman är järnvägen en konkret underjordisk flyktväg som tar Cora till olika delar av USA i jakten på ett värdigt liv.


Varför jag vill läsa den
Denna såg jag först på Booktube, men sedan har den också blivit översatt och mitt intresse har väckts. Som jag har förstått det så bygger boken en del på nätverket med samma namn där slavar kunde få hjälp att fly.

Förra året såg jag också 12 Years a Slave, en riktigt gripande och jobbig film, och det skulle vara intressant att få läsa mer om slavarnas situation i Amerika och hur de behandlas. Även om det är i fiktiv form, så kan man fortfarande lära sig något nytt.

Mer nyligen så hörde jag också boken nämnas i USA-podden och då blev jag ännu mer motiverad att läsa den.

2 kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...