8 september 2018

Öppnas i händelse av min död

Titel: Öppnas i händelse av min död
Originalets titel: The Husband's Secret (2013)
Författare: Liane Moriarty
Översättare: Eva Johansson
Serie: -
Antal sidor: 350
Utgivningsår: 2015
Förlag: Albert Bonniers
Utläst: 19/8

Handling
Cecilia Fitzpatrick är en framgångsrik affärskvinna, en mycket älskad fru och mamma och omtyckt av många. Hennes liv är välordnat och det är också hennes hem. Hennes äktenskap med John-Paul är lyckligt, de har tre döttrar och bor i Sydney i Australien. En dag när hon är uppe på vinden ramlar en kartong ner från en hylla där hennes man sparar gamla kvitton. Ur kartongen faller ett förslutet kuvert. Brevet är till Cecilia från John-Paul, men får öppnas endast då han är död. John-Paul är på tjänsteresa men när han ringer berättar Cecilia om brevet, han avfärdar det och ber henne slänga det utan att läsa. Men Cecilia blir inte lugnad utan ännu mer förbryllad. Varför fanns brevet på vinden, i en obetydlig kartong? Ska hon trots allt öppna brevet och läsa, eller? Plötsligt har hennes liv tagit en helt ny vändning på grund av ett brev från hennes man, ett brev som innehåller något hon aldrig skulle kunna föreställa sig.

Tankar om titel och omslag

Gillar både titel och omslag. Det är i alla fall en titel som man kommer ihåg. Gillar att texten på baksidan ser ut som ett brev.

Mina tankar om boken
Jag älskade både boken och tv-serien Stora små lögner och jag har länge velat läsa mer av Moriarty, men det dröjde ett tag innan det blev av.

Jag försökte att inte ha för höga förväntningar på denna, då jag redan från början anande att den inte skulle vara lika bra som Stora små lögner.

Jag är väldigt förtjust i hur Moriarty lägger upp sin bok. Man får följa de centrala karaktärerna utifrån flera personers perspektiv och hur deras liv vävs samman. Det är snyggt gjort och bara det gjorde att jag ville läsa vidare.

Det tog en liten stund att komma in i boken vilket kan bero på att det var ganska många karaktärer som skulle introduceras, men när jag väl gjorde det så var det svårt att sluta läsa. Man visste inte riktigt vad som skulle hända och man ville läsa vidare. Sättet som författaren varvar både allvar, sorg, humor och beskriver känslor på gör att det känns äkta.

Karaktärerna skildras som verkliga människor med fel och brister. Cecilia har på ytan ett perfekt liv, men när man får följa henne inser man ganska snabbt att det kanske inte är så perfekt. Rachel kämpar med sin sorg och att försöka leva vidare och Tess kämpar för att komma över ett svek. Den karaktär som nog stannar längst hos mig är Cecilia, hon är den mest komplexa.

Från början trodde jag att jag hade en viss aning om hur det skulle sluta, men jag hade verkligen fel. Jag vill inte avslöja något om slutet, annat än att det var oväntat och att det ställde allt på sin spets. Mitt i alla sorg så slutade det ändå med ett hopp om framtiden och att försöka kämpa för det som är viktigt.

Öppnas i händelse är en gripande roman som innehåller både glädje och sorg. Jag ser fram emot att läsa mer av Moriarty.

3 bra saker med boken: berättarstilen, karaktärerna, hur författaren beskriver känslor

Betyg: 4/5

Tidigare läst av denna författare
Stora små lögner

Andra som bloggat om boken är bland annat Lottens bokblogg, Tickmicks bokblogg och Med näsan i en bok.

HÄR kan ni läsa en smakbit ur boken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...