18 september 2019

Krönika om en överfart

Titel: Krönika om en överfart
Originalets titel: Crónica de uma travessia (1997)
Författare: Luis Cardoso
Översättare: Irene Anderberg
Serie: Krönika om en överfart #1
Antal sidor: 171
Utgivningsår: 2002
Förlag: Tranan
Utläst: 30/7

Handling
Luis Cardoso skildrar sin uppväxt i Östtimor och porträtterar samtidigt ett folk och en kultur som under århundraden har kämpat för att behålla sin identitet, trots det koloniala trycket. Cardoso var mycket aktiv i motståndsrörelsen mot den indonesiska ockupationen. 

Tankar om titel och omslag
Väldigt tråkigt omslag! Titeln fångar väldigt bra vad boken handlar om.

Mina tankar om boken
Tillsammans med Camilla försöker jag läsa böcker från olika länder. En del länder är ju som sagt svårare än andra. Timor är ett sådant, men efter lite sökande i bibliotekets databaser hittar vi denna.

Innan jag började läsa Krönika om en överfart var jag tvungen att först läsa på lite om landet Timor. Jag hade verkligen ingen aning om kolonisationen, inbördeskriget och att det dröjde ända in på 2000-talet innan landet var självständigt.

Med det sagt så är boken intressant att läsa, man får en inblick i ett land med en väldigt speciell kultur. Jag blir lite förvånad när jag läser hur många olika folkgrupper som finns i landet och hur livet ser ut.

Krönika om en överfart är relativt lätt att läsa och inte heller så lång, men jag tycker sättet som den är berättad på är lite rörig. Det blir väldigt många obekanta och svåra namn och ord vilket gör att flytet inte blir så bra.

Om man exempelvis vill läsa om hur långvarig kolonisationen påverkar ett land och folk och få lära sig mer om ett ganska okänt land kan jag rekommendera boken.

3 bra saker med boken: annat land, beskrivning av kolonisation, lärorik

Betyg: 3/5

Tidigare läst av denna författare
Har inte läst något av denna författare tidigare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...