2 september 2019

Min bokresa #55 - Betygsättning av böcker

Camilla på mitt bokintresse har en inläggsserie vid namn min bokresa och som varje vecka har ett nytt tema. Den här veckan är temat hur vi tänker kring när vi betygsätter en bok.

Jag använder mig av en 5-gradig skala, det är lättast utifrån att jag även använder Goodreads.

För det mesta har jag inga större problem när jag ska betygsätta en bok, jag vet ungefär vad jag gillar och vart jag vill placera in boken på skalan.

Jag kan däremot tycka det är svårare att sätta ett betyg på icke-skönlitteratur och framförallt självbiografier. Det handlar ju ändå om något som personen själv har upplevt/ har erfarenhet av och det känns ibland fel att betygsätta då.

För att en bok ska få högsta poäng krävs det att det är en läsupplevelse utöver det vanliga, både när det gäller hur den är att läsa, flytet i boken, handling och karaktärer. Jag inbillar mig att jag är ganska snål med mina 5:or men de som jag väl ger högsta betyg blir favoriter hos mig.

Jag läser sällan böcker som får 1 eller 2 i betyg, ibland tänker jag att det skulle vara bäst att ge upp en bok som jag inte tycker om. Men jag har ännu inte lärt mig att lägga ifrån mig böcker oavslutade.

De allra flesta böckerna jag läser ligger mellan 3-4 i betyg. Sedan finns det en hel del böcker som fått 4 i betyg, men som är väldigt nära att få högsta betyg.

Ibland tycker jag betyg blir lite missvisande, speciellt när man jämför olika typer av böcker. Jag har inte samma krav på en deckare som jag har på en feelgood eller fantasy. Jag bedömer ju boken inom de ramar för den genre som den tillhör också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...