16 november 2019

Doktor Moreaus ö

Titel: Doktor Moreaus ö
Originalets titel: The Island of Dr Moreau (1896)
Författare: HG Wells
Översättare: Roland Adlerberth
Serie: -
Antal sidor: 184 
Utgivningsår: 1976
Förlag: Delta
Utläst: 16/10

Handling
På en ö i Söderhavet ägnar sig den hemlighetsfulle doktor Moreau åt djurförsök som är så ohyggliga att den vetenskapliga världen vägrar att ha med honom att göra. När engelsmannen Charles Edward Prendick i februari 1887 lider skeppsbrott och räddar sig i land på doktor Moreaus ö, blir det inledningen till en mardröm där alla roller är omkastade - där djuren uppträder som människor och människorna alltmer framstår som djur.

Tankar om titel och omslag
Är väl inte sådär jätteförtjust i omslaget, tycker det är svårt att se vad det föreställer överhuvudtaget. Däremot tycker jag titeln är ganska mystisk och spännande.

Mina tankar om boken
Anledningen till att jag läste denna tillsammans med Camilla är tv-serien Orphan Black. Tydligen kommer denna bok spela en viss roll i kommande säsonger och då kan det ju ha varit kul att ha läst för att kunna förstå fler referenser och så.

Den är förvånansvärt lättläst, vilket jag inte hade förväntat mig. Det är ett bra flyt i texten och jag gillar det sätt som historien är berättad på, ungefär som en memoar eller självupplevd berättelse. Wells tecknar miljön och stämningen väldigt bra, det är lite mystiskt och underligt. Sedan valde vi nog att läsa den vid rätt tidpunkt nu på hösten när det är mörkare ute.

Handlingen känns igen och jag kan förstå att den har inspirerat andra verk. Den börjar ju ganska normalt eller vad man ska säga, men skenet bedrar verkligen och utvecklas till något helt annat ju mer man läser. Jag gillar det vetenskapliga temat, som åtminstone var väldigt i ropet när denna bok skrevs.

Jag upptäcker också flera likheter med boken Flugornas herre av William Golding som jag läste för några år sedan, Framförallt när det gäller miljön den utspelar sig i och det animaliska temat. Under läsningens gång blev jag påmind om ett Simpons-avsnitt vid Halloweenoch efter lite googling upptäckte jag att det var just denna bok de refererade till. Tycker alltid det är kul när man hittar referenser till andra verk som man själv känner till.

Som sagt så tyckte jag Doktor Moreaus ö var riktigt bra, speciellt om man betänker att den kom ut för så länge sedan. Den är lättläst och inte heller alltför lång och har en intressant historia.

Jag blir faktiskt sugen på att läsa mer av Wells, framförallt Tidsmaskinen.


3 bra saker med boken: 

Betyg: 3/5

Tidigare läst av denna författare
Har inte läst något av denna författare tidigare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...