28 november 2019

Frukta mig

Titel: Frukta mig
Originalets titel: Restore me (2018) 
Författare: Tahereh Mafi
Översättare: Carina Jansson
Serie: Shatter me #4
Antal sidor: 400
Utgivningsår: 2019
Förlag: B. Wahlströms
Utläst: 3/11

Handling
Ingen vet varför Juliette Ferrars beröring är dödlig, men alla vet att det gör henne livsfarlig och att hennes krafter är oerhörda.

Efter att ha överlevt år i fångenskap hos Återetablissemanget, brutal tortyr och en kula i bröstet har hon äntligen vunnit. Rebellerna har segrat och Juliette har utsetts till ledare för sektor 45. Dessutom har hon äntligen Warner vid sin sida. Juliette har längtat efter och hoppats på frihet så länge hon kan minnas, och nu är den dagen äntligen här. Men hon har aldrig bett om all denna makt. Plötsligt har hon hela världens öde i sina händer och när en tragedi inträffar sätts Juliette på prov. Kommer hon att kunna kontrollera sina förmågor?


Tankar om titel och omslag
Omslaget är snyggare på bild än i verkligheten. Jag gillar ändå att ögat är med, precis som i den övriga omslagen till böckerna i denna serie. Dock tycker jag inte att titeln är så bra översatt.

Mina tankar om boken
Det är något år sedan jag och Camilla läste slutet på den första trilogin i denna serie. Jag har fortfarande inte bestämt mig för vad jag egentligen tycker om författare som fortsätter på redan avslutade serier. I vissa fall tror jag att det först och främst styrs av pengar.

Det var ganska lätt att komma in i Mafis värld igen. Jag gillar hur världens beskrivs och att man ändå kan ana sig till hur världen syntes ut tidigare och att den var väldigt lik den värld som vi själva känner till. Men klimatkrister och maktgiriga människor förstörde den.

Jag gillar Juliette som karaktär, men ibland kunde jag önska att exempelvis hon och Warner var bättre på att kommunicera med varandra. Det skulle undvika en hel del missförstånd. Boken berättas ur både Warners och Juliettes perspektiv och jag gillar att man får båda deras synvinklar på de saker som sker.

Annars är Kenji en favorit hos mig. Dessutom introduceras flera nya karaktärer. Tyvärr tycker jag inte att man får lära känna dem så väl, men Nazeera verkar vara en väldigt intressant karaktär och jag hoppas att vi får läsa mer om henne.

Det är lättläst, men jag tycker inte att det händer så mycket i själva boken. Det mesta kretsar kring Juliette, hennes nya roll och hennes relation med Warner.  Vi får också veta mer om Återetablissemangets bakgrund och var Juliette själv kommer ifrån. Det är först mot slutet som det verkligen börjar hända saker. Slutet kommer ganska abrupt och det är egentligen först då som det blir spännande.

Med tanke på slutet ser jag fram emot att läsa nästa del, men jag hoppas att det blir lite mer action då.

3 bra saker med boken: lättläst, Juliette och spännande avslutning

Betyg: 3/5

Tidigare läst av denna författare
Rör mig inte!
Rädda mig inte!
Sätt mig i brand!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...