13 november 2019

Den du inte ser

Titel: Den du inte ser
Originalets titel: -
Författare: Mari Jungstedt
Översättare: -
Serie: Anders Knutas #1
Antal sidor: 414
Utgivningsår: 2008
Förlag: Bonnier Pocket
Utläst: 14/10

Handling
Det är blomstrande försommar i Visby. Gotland inväntar turistsäsongen. Efter att ha bråkat med sin pojkvän på den årliga sommarfesten går Helena Hillerström ut med sin hund. Någonstans på den dimmiga stranden möter hon sin mördare.
När småbarnsmamman Frida Lindh rapporteras saknad och sedan hittas död inser Anders Knutas vid Gotlandspolisen att han har med samma mördare att göra. Någon som kommer att döda igen.
Hela Sverige följer händelseutvecklingen. Medias framfart skapar en panik som är på väg att lamslå både öns bofasta och de kommande turisterna. Knutas söker febrilt ledtrådar när han får det besked han mest önskat slippa -- ännu ett offer har hittats.


Tankar om titel och omslag
Titeln känns ganska basic och lätt att blanda ihop med andra. Omslaget gillar jag. Tycker att de äldre omslagen är snyggare än de nya.

Mina tankar om boken
När jag gick på högstadiet vet jag att jag läste en bok i serien någonstans mitt i. Nu är jag mer noga med att läsa bokserier i rätt ordning.

För att vara en debut så tycker jag den är riktigt bra. Just dessa böcker läser jag för underhållningens skull, inte för att få en mordgåta á la Agatha Christie. Det är ett bra flyt i texten och den är lätt att läsa. Vissa partier i mitten tycker jag dock blir lite tråkiga att läsa och avslutningens känns lite väl abrupt.

De kända poliserna Anders Knutas och hans övriga kolleger introduceras såklart i denna bok, den man får veta mest om är ju såklart Knutas. Jag hoppas att man får läsa mer om de andra poliserna också.

Det är först mot slutet av boken som jag tycker journalisten Johan tillför något. Dock var det ganska skönt med en journalist som inte själv försökte utreda brottet och hamnade i fara.

Nyligen läste jag ju första delen om Maria Wern av Anna Jansson, som ju också var en debut. Om jag ska jämföra dessa två så är Jungstedt för tillfället bättre skriven. Trots att Den du inte ser är ungefär dubbelt så lång så är den lättare att läsa.

Överlag en bra deckardebut och jag läser väldigt gärna vidare i serien.

3 bra saker med boken: Gotland, spännande och lättläst

Betyg: 4/5

Tidigare läst av denna författare
En mörkare himmel
Det förlovade landet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...