10 november 2019

Min bokresa #63 - Nonfiction on Booktube Tag

Camillas bokresa den här veckan består av en tag som handlar om non-fiction, det vill säga icke-skönlitterära böcker.

1. How much nonfiction do you read?
Detta varierar, för tillfället blir det mest biografier. Jag läste mer nonfiction innan jag började plugga. Anledningen till att jag läser mindre tror jag också har att göra med att jag läser så pass mycket kurslitteratur och då är lusten att läsa denna typ av genre på fritiden mindre. Men jag hoppas att jag ska kunna återuppta det lite mer senare när jag väl studerat klart.

2. What kind of nonfiction videos do you make/do you WANT to make on Booktube?
Denna känns ju inte så aktuell för en bokbloggare. Men jag gillar dels att läsa recensioner, men sedan gillar jag också temainlägg eller vad man nu ska kalla det för.

3. What’s your favorite sub-genre of nonfiction?
Även här är jag nog något av en alläsare, men har ändå varit intresserad av 2:a världskriget och även biografier.
4. Do you have a favorite nonfiction book?
Kan inte påstå att jag har det, det känns fel på något sätt att försöka utse en favorit. Många av de nonfiction-böcker jag tyckt om har också helt olika teman och det är svårt att sätta dem emot varandra. Jag tyckte väldigt mycket om Kriget har inget kvinnligt ansikte av Svetlana Aleksijevitj.


Sedan tyckte jag även Jennifer Worths memoarböcker som livet som barmorska i East End var väldigt intressanta. 5. What do you think keeps people from wanting to read more nonfiction?
Jag tror många har förutfattade meningar om att denna typ av litteratur skulle vara mer svårtillgänglig än vanlig skönlitteratur. Jag tror att många tror att nonfiction betyder att boken är svår att läsa. Så behöver inte alls vara fallet, även om ämnet i sig kan vara jobbigt/upprörande att läsa om.


Jag tror också att det är svårt att läsa nonfiction på samma sätt som man läser skönlitteratur. I min erfarenhet kan det var bättre att varva med att läsa nonfiction och skönlitteratur och inte bara läst nonfiction från pärm till pärm. När jag läser nonfiction brukar jag försöka ha den boken vid sidan av och kanske bara läsa en mindre del varje dag för att det inte ska bli så tungt. 6. Why do you like nonfiction?
Antingen är det en person jag är intresserad av eller ett ämne som jag vill lära mig mer om.

7. What’s a nonfiction book you read because of Booktube?
Nu tänker jag istället ta upp en bok som jag läste på grund av att jag såg den på många andra bloggar. Det är Expeditionen: min kärlekshistoria av Bea Uusma. Det är inte en bok jag skulle ha valt själv och jag hade ingen koppling alls till ämnet.

8. What’s the best nonfiction book you’ve read lately?
Tittar på det jag läst det senaste året, och mina ögon faller på Flickan med sju namn av Hyeonseo Lee och om hennes flykt från Nordkorea. En bok som jag dessutom rekommenderat till flera som jag känner.
9. What are some of your nonfiction reading goals?
Jag brukar inte sätta upp specifika mål för denna genre, men jag hoppas att jag i framtiden ska kunna läsa mer.
10. What’s your advice for incorporating more nonfiction into your reading diet?
Jag tror mycket handlar om att hitta ett ämne man är intresserad av och börja i den ändan. Precis som Camilla tror jag att om man läser skönlitteratur som är baserad på sanna händelser/personer så har man även en ingång där som kanske skapar ett intresse för att veta mer.

BONUS: Give some recommendations of nonfiction Booktube channels that you love!
Detta har jag alldeles för dålig koll på, så detta hoppar jag över.

1 kommentar:

  1. Åh, Expeditionen: Min kärlekshistoria glömde jag på frågan om favoriter inom nonfiction. Jag sträckläste boken för den var så otroligt intressant.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...