2 november 2019

Främlingen

Titel: Främlingen
Originalets titel: L'Etranger (1942) 
Författare: Albert Camus
Översättare: Jan Stolpe
Serie: -
Antal sidor: 170 
Utgivningsår: 2009
Förlag: Albert Bonniers förlag
Utläst: 10/10

Handling
Meursault är mannen som slumpen gör till mördare. Men i omgivningens ögon begick han ett minst lika stort brott när han inte grät på sin mors begravning. När han ställs inför rätta för att ha skjutit en man på stranden rullas hans förflutna upp, och alla hans tidigare handlingar vänds emot honom. I korta dramatiska satser laddas spänningen upp i detta mästerverk om sanning, rättvisa och förnuft. Få böcker förtjänar epitetet modern klassiker? så som Främlingen gör. Den var en av existentialismens viktigaste böcker och har sedan 1940-talet lästs av ständigt nya generationer.

Tankar om titel och omslag
Omslaget känns spontant ganska tråkigt, men titeln är ju verkligen klassisk.

Mina tankar om boken
Det är långt mellan gångerna att jag läser klassiker, men det händer emellanåt. Det är egentligen en genre som jag vill läsa mer, men jag har någon sorts förutfattad mening att böckerna ska vara svåra att läsa.

Främlingen är förvånansvärt lättläst måste jag säga. Sen är den inte heller så lång, vilket kändes ganska skönt. Och så kunde jag bocka av en nobelpristagare också.

Nu är jag inte någon expert på vare sig Camus eller existentialismen och kan knappast tolka denna bok som en del andra gör. Med det sagt så tycker jag ändå att det är en ganska intressant bok och som dessutom går att tolka på många olika sätt.

Huvudkaraktären Mersault går mig rejält på nerverna och det sätt han betraktar omvärlden på. Dock tror jag många kämpar med känslor av likgiltighet och apati. Sedan kan jag föreställa mig att dessa känslor var mycket starkare under exempelvis 2:a världskriget då denna bok faktiskt publicerades.

Efterordet till denna bok tar även upp kolonialismen, något som jag också tyckte var väldigt intressant. Främlingen utspelar sig ju Algeriet, som är ett land jag i och för sig har dålig koll på. Författaren benämner aldrig algerierna vid deras rätta identitet, alla beskrivs som namnlösa araber.

Jag har säkert svårt att förstå vad som är det stora med denna bok, men den är lättläst och jag kommer nog fortsätta fundera över budskapet en tid framöver.

3 bra saker med boken: lättläst, klassiker och intressant miljö

Betyg: 3/5

Tidigare läst av denna författare
Har inte läst något av denna författare tidigare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...