23 november 2019

1794

Titel: 1794
Originalets titel: -
Författare: Niklas Natt och Dag
Översättare: -
Serie: Bellman noir #2
Antal sidor: 503
Utgivningsår: 2019
Förlag: Forum
Utläst: 29/10

Handling
Uppföljaren till succéromanen "1793", som tagit Sverige och världen med storm. En mor sörjer sin dotter, dräpt på sin bröllopsnatt. När ingen annan vill utreda dödsfallet frågar hon den ende som återstår, en enarmad palt som sörjer sin döde vän. På Danvikens hospital, i utkanten av Stockholm, sitter en ung ädling och våndas över det vidriga brott han anklagas för. I den andra delen i Niklas Natt och Dags "Bellman noir"-trilogi, får vi åter följa Mickel Cardell och Anna Stina Knapp och den myllrande och ruttnande värld som är deras, där vad lite som återstår av den gustavianska ärans prakt är statt i sönderfall. Niklas Natt och Dag visar att han är långtifrån färdig med sin brutala och nakna skildring av det sena 1700-talets mörkaste vrår.

Tankar om titel och omslag
Tycker omslaget är ganska snyggt, visar tydligen vilken sorts bok det och gillar det röda som botten.

Mina tankar om boken
Förra året läste jag 1793 och jag tyckte den var ganska bra, men jag blev kanske inte lika förtjust som många andra verkade bli.

Därför var det något av en överraskning att jag tyckte så mycket bättre om uppföljaren! Den var lättare att läsa och ännu mer spännande. Vissa stunder var det nästan svårt att lägga ifrån sig boken.

Jag tycker mycket om att vi får återse Cardell och Anna-Stina, men att vi även får träffa nya karaktärer. Den jag gillar allra mest att läsa om är Anna-Stina och man känner verkligen med henne.

När det gäller själva mysteriet så är det intressant, även om man från början anar hur det hela ligger till. Man borde aldrig bli förvånad över människors grymhet. Det brutala, blodiga och våldsamma känns igen från den förra boken så det är inget för den som är kräsmagad.

Den historiska miljön känns otroligt trovärdig, det är lätt att se allting framför sig medan man läser. Jag gillar också att en del av boken utspelar sig på Saint Bartelemy som ju faktiskt var svenskt under en period.

Boken tog slut oväntat fort så nu ser jag fram emot nästa höst och avslutningen på denna trilogi.

3 bra saker med boken: Anna-Stina, trovärdiga miljöer och spännande

Betyg: 4/5

Tidigare läst av denna författare
1793

2 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  2. Jag har precis lyssnat klart på denna boken, även lyssnat på den första. 1793 tycker jag hade ett bra slut som knöt ihop säcken, men den här känns som de lämnade så mycket öppet. Jag trodde först att jag missat ett kapitel men inte. Hur tolkar du slutet? Vet att det ska komma en tredje bok, håller de slutet öppet för att kunna fortsätta där tror du? Jag blev bara så frustrerad! Två underbara böcker!

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...