9 november 2019

Himlakroppar

Titel: Himlakroppar
Originalets titel: The Luminaries (2013)
Författare: Eleanor Catton
Översättare: Ulla Danielsson
Serie: -
Antal sidor: 1113 
Utgivningsår: 2014
Förlag: Brombergs
Utläst: 12/10

Handling
Året är 1866 och Walter Moody har som så många andra kommit till Nya Zeelands guldgruvor för att söka lyckan. Samma stormiga natt som han anländer stöter han på ett märkligt sällskap bestående av tolv män som har samlats för att i hemlighet diskutera en serie olösta brott. En rik man har spårlöst försvunnit, en prostituerad har försökt att ta sitt eget liv och en enorm förmögenhet att hittats hemma hos en alkoholiserad enstöring. Walter Moody dras snabbt in i ett äventyr som är lika komplext och gåtfullt som stjärnhimlen.

Tankar om titel och omslag
Om jag ska vara ärlig så är jag inte så mycket klokare när det gäller titeln efter att ha läst ut den. Tycker det är kul att omslaget är efter en känd målning.

Mina tankar om boken
Tillsammans med Camilla försöker jag läsa böcker från olika länder, och när vi skulle läsa en bok från Nya Zeeland hittade vi denna.

Nya Zeeland är ett land som alltid har fascinerat mig ända från när jag var liten. Framförallt tror jag det har att göra med miljön men även ursprungsbefolkningen maorierna.

Kan börja med att säga att storleken är kanske inte till bokens fördel. I början tyckte jag att den var ganska så seg, men den blev lättare att läsa och mer spännande ju mer man läste. Mot slutet var den riktigt spännande och jag ville veta hur det gick.

Det tar väldigt lång tid att introducera de 12 karaktärerna i sällskapet som möts i början av boken, det tar ungefär halva boken. Den historia som jag tycker är mest intressant är den som rör den dödade Crosbie Wells och hans änka som helt plötsligt dyker upp, den prostituerade Anna och kaptenen Carver. Den karaktär som jag nog tycker bäst om att läsa om är nog Anna som verkligen inte har det lätt.

Ju längre man läser desto mer anar man att berättelserna om alla karaktärer hänger ihop på något vis, och det är först vi i slutet får svaret på hur. Jag gillar själva mysteriet i Himlakroppar, även om det tar en ganska lång stund innan det kommer igång.

Den historiska miljön känns trovärdig och jag tycker det är intressant hur många människor som söker lyckan i ett i princip okänt land för att de hört att det finns guld där. Det gör att väldigt många olika människor kommer dit av olika anledningar. Här stöter vi på både kineser, engelsmän, lycksökare och för att inte heller förglömma maorierna som ser människor erövra landet som en gång var deras.

Jag har svårt att förstå de astrologiska aspekterna av denna bok, för min del tillför de ingenting.

Boken är ju som sagt väldigt lång, men i slutändan tycker jag ändå det var värt all tid som lades ner.


3 bra saker med boken: Nya Zeeland, historia och Anna Wetherell

Betyg: 3/5

Tidigare läst av denna författare
Har inte läst något av denna författare tidigare.

2 kommentarer:

  1. Håller helt med dig om tre bra saker m med boken

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var nog Annas öde som var mest gripande och ett plus också för att den utspelade sig på Nya Zeeland

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...