12 augusti 2020

Du sköna nya värld

Titel: Du sköna nya värld
Originalets titel: Brave New World (1932)
Författare: Aldous Huxley
Översättare: Greta Tiselius
Serie: -
Antal sidor: 237
Utgivningsår: 2003
Förlag: Lind & Co.
Utläst: 26/7

Handling
I en avlägsen framtid har gentekniken utvecklat människan intill perfektion. I Du sköna nya värld finns inga gamla, sjuka eller olyckliga människor. Livet är sorglöst och okomplicerat. Människan har befriats från alla känslomässiga bindningar och kan ohämmat ägna sig åt konsumtion och tillfälliga sexuella kontakter. Tillvaron är inriktad på omedelbar lyckomaximering. Den nya världen är ett sinnenas paradis och skulle något gå fel så finns alltid lyckodrogen soma...

Du sköna nya värld - den kanske mest berömda av alla framtidsskildringar - skrevs redan 1932. Idag har flera av bokens mardrömsscenarier blivit verklighet. Det förefaller som om Du sköna nya värld befinner sig närmare oss än vad Huxley någonsin kunde ana.


Tankar om titel och omslag
Det tog ett bra tag bar att förstå titeln, men jag tycker inte egentligen den säger så mycket om vad boken handlar. Omslaget tycker jag är väldigt intetsägande.

Mina tankar om boken
Jag vet inte riktigt vad jag säga om boken. Jag hade förväntat mig något av en lättläst klassiker men det var det inte. Dock ska sägas att själva premissen för boken ändå väckte mitt intresse.

Som sagt, handlingen på papperet låter intressant men jag tycker att framförallt språket blir för invecklat och det var flera gånger som man tappade tempot i läsningen.  Sen var det partier som var mer intressant att läsa.

Du sköna nya värld tog sig ändå mot slutet, måste säga att slutet var väldigt passande på något sätt. Men på det stora hela tycker jag att boken var rätt tråkig. Jag hade trott att jag skulle bli mer fascinerad av miljön och världen som beskrevs, men den fångade aldrig riktigt mitt intresse.

Science fiction är en genre som jag tycker allt bättre om, om man betänker att denna skrevs under 1930-talet och att flera saker av vad som då var fantasier är verklighet idag är en ganska svindlande tanke.

Sammanfattningsvis var detta ingen bok för mig, men däremot är jag mer nyfiken på att se t-serien.

3 bra saker med boken: kort, intressant värld, science fiction

Betyg: 2/5

1 kommentar:

  1. Jag håller helt med. Det låter ju ganska spännande med den här världen - hur hamnar vi där liksom? Men Huxley lyckas verkligen inte leverera det på ett spännande sätt. Då finns det andra sci-fi klassiker som är mkt bättre! Jag tyckte att tv-serien var helt okej, vissa saker från boken lyfter de knappt fram men andra saker gör de bättre än boken. Jag tycker den var värd att se ändå!

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...