26 augusti 2020

Tv-serie: Tretton skäl varför säsong 2

Handling
Thirteen Reasons Why, based on the best-selling books by Jay Asher, follows teenager Clay Jensen as he returns home from school to find a mysterious box with his name on it lying on his porch. Inside he discovers a group of cassette tapes recorded by Hannah Baker -his classmate and crush-who tragically committed suicide two weeks earlier. On tape, Hannah unfolds an emotional audio diary, detailing the thirteen reasons why she decided to end her life.

Den andra säsongen har 13 avsnitt och i huvudrollerna ses bland annat Dylan Minnette, Alisha Boe och Brandon Flynn. 

Jag såg klart säsongen 27 juli.

Mina tankar
Har fortsatt med att denna serie relativt tätt inpå att jag såg den första säsongen. Jag tyckte om både boken och även den första säsongen, men jag var lite tveksam till vad fortsättningen skulle tillföra.

Jag kan börja med det som jag gillar. En av de saker jag gillar allra bäst med säsongen är att dessa avsnitt till viss del kompletterar den första säsongen nu när man får ta del av alla karaktärerna på Hannahs band och deras perspektiv på Hannah och vad som ledde fram till hennes död. Sen tycker jag det är intressant att få följa karaktärerna i efterförloppet av vad som hänt och hur de försöker hantera det.

Jag är lite kluven till själva rättegångsdramat av det hela. Sannolikheten (i Sverige) känns inte så hög och irriterar mig väldigt mycket på skolan och skolans advokat som gör allt för att sopa problemen under mattan och pressar ungdomarna väldigt hårt till att inte prata om det.

Jag kan förstå att serien är kontroversiell. Ibland känns det som att de vill trycka in så många ämnen som möjligt lite grann på bekostnad av kvalitén på hur de presenterar det hela. Enbart i denna säsong finns det droger, missbruk, självmord, våldtäkt, mobbning, sexuell läggning och en hel massa annat.

Jag vill inte skriva så mycket om vad som händer karaktärerna. Men jag blir allt mer intresserad av huvudkaraktärerna och även bikaraktärerna som får utrymme. Alex är nog min favorit. Huvudkaraktären Clay har jag svårt för, jag kan förstå att han mår dåligt, men samtidigt så förstår jag inte varför de valde att ha med att Clay "ser" Hannah. Tycker det borde ha funnits andra sätt att gestalta hans mående och tankar kring det hela.

Det finns en hel del scener som berör, och det finns också scener som är ganska brutala och otäcka. Jag tyckte de senare avsnitten av säsongen var bäst och säsongsavslutningen får mig verkligen att vilja se vidare.

Hur säsongen slutar
Det hålls en minnesstund för Hannah där Clay håller ett känslofyllt tal. På vårbalen blir Alex och Jessica tillsammans igen, men hon gör en avstickare med Justin. Justin adopteras av Clays familj. Bryce dyker upp på skolbalen. Bryces flickvän Chloe är tydligen gravid. Tyler planerar en skolskjutning men Clay lyckas i sista stund få honom att ändra sig och Tyler och Tony försvinner bort i Tonys bil.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...