1 augusti 2020

Tio över ett

Titel: Tio över ett
Originalets titel:- 
Författare: Ann-Helén Laestadius
Översättare: -
Serie: -
Antal sidor: 261 
Utgivningsår: 2016
Förlag: Rabén & Sjögren
Utläst: 5/7

Handling
Maja kan inte sova. Hon vill, men hon kan inte. Varje natt ställer hon klockan på tio över ett. Vem ska annars väcka mamma, pappa och lillasyster när huset rasar ner i gruvhålet? Under sängen har hon en väska med ombyten, ficklampa och andra viktiga saker. Om de måste fly, hals över huvud.

LKAB spränger under jord och Kiruna ska flytta. Familjen har fått en ny fin lägenhet, men det enda Maja vill är att bo kvar i sitt gamla hus. Hon litar inte på politikerna och bolagscheferna som säger att stan inte kan rasa. Hon hör ju mullret av sprängningarna på natten, hon känner ju hur marken skakar!

Maja oroar sig för att bästisen Julia ska bli tvungen att flytta till Luleå och att Albin i parallellklassen ska bli kär i någon snygg handbollstjej. Men ingenting skrämmer henne lika mycket som gruvan.


Tankar om titel och omslag
Jag gillar titeln och att den har en stark koppling till både handlingen och den stad den utspelar sig i. Jag gillar inte alla gånger när det är ett person på omslaget, tycker inte riktigt det funkar den här gången. Däremot gillar jag fotot av Kiruna i bakgrunden.

Mina tankar om boken
Detta visade sig vara något av en överraskning för mig. Den var så mycket bättre än vad jag hade trott. Det finns många saker jag uppskattar med Tio över ett.

För det första gillar jag att boken utspelar sig i Kiruna. Framförallt gillar jag att den utspelar sig i de övre delarna av Sverige (vägrar av princip att kalla det för Norrland). Sen har jag faktiskt varit på snabbvisit till Kiruna och sett staden så det är kul. Jag är inte van att känna till ställena som en bok utspelar sig på.

Jag gillar också huvudkaraktären Maja och det sätt man får ta del av hennes tankar. Den känns väldigt aktuell med tanke på både psykisk ohälsa bland unga och inte minst det faktum att en stad håller på att flyttas. Då är det klart att det väcks många känslor, om man dessutom beaktar att för många av dessa människor så är gruvnäringen ekonomiskt viktig men att andra värden hamnar i skymundan av ekonomin.

Jag tycker som sagt om Maja, och spontant känner jag att jag hade klarat mig utan den där kärleksförvecklingen som dök upp. Personligen tyckte jag det var mer intressant att läsa om Majas tankar kring gruvan, sin kompis och att hantera sin rädsla än att läsa om hennes kärleksbekymmer.

För att vara en så pass kort bok innehåller den mycket och jag är riktigt glad över att ha läst den. Jag tycker det är viktigt och nödvändigt med böcker som riktar sig till unga men såklart även vuxna som utspelar sig i hela landet. Ofta hamnar de övre områdena av landet i bakgrunden, precis som det ser ut i verkligheten.

3 bra saker med boken: Majas tankar, psykisk ohälsa och Kiruna

Betyg: 4/5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...