8 augusti 2013

Ögonblicket

Titel: Ögonblicket
Originalets titel: The Moment (2011)
Författare: Douglas Kennedy
Översättare: Eva Haskå
Serie: -
Antal sidor: 525
Utgivningsår: 2012
Förlag: Forum
Läst: 1/8 - 6/8

Första meningen: "Jag fick skilsmässohandlingar idag på morgonen."

Handling
En vintermorgon anländer det, paketet som vänder upp och ner på Thomas Nesbitts värld. Thomas är en medelålders, frånskild författare som dragit sig undan till det lantliga Maine för att finna sig själv efter ett långt äktenskap. Paketet han mottar den där vintermorgonen är från en kvinna vid namn Petra Dussmann - en kvinna han hade ett passionerat förhållande med i det kalla krigets Berlin på 1980-talet.
Då Thomas öppnar paketet är det början på en resa in i det förflutna, till en tid då allt ställdes på sin spets när han träffade den undersköna Petra som var på flykt från diktaturens DDR. För första och kanske enda gången i sitt liv erfor Thomas vad riktig kärlek var. Men det var en förälskelse med många förhinder och de där dramatiska månaderna i Berlin kom att prägla honom för all framtid. Sedan dess har han kämpat för att hålla de smärtsamma minnena borta. Det gick ända tills paketet anlände.


Vad jag tycker
Jag har tidigare läst "Lämna världen" av Kennedy och därför tyckte jag det var spännande att testa något mer av honom. "Ögonblicket" gjorde mig inte besviken och just nu är Douglas Kennedy en av mina favoritförfattare. I början hade jag svårt att komma in i boken, men när jag gjorde det var den otroligt bra läsupplevelse som jag njöt av. Jag ville inte läsa boken alltför snabbt och nu är jag lite ledsen över att den är slut.

Det är en vacker och sorglig roman med en väldigt oväntad vändning. Först hade jag svårt att riktigt tro på det, jag blev så chockad! Jag tycker mycket om miljöskildringarna och jag älskar språket! Jag tycker det är väldigt intressant att man får läsa två versioner av det som hände i Berlin, både Thomas och Petras version. I början störde jag mig på en del oavslutade meningar, men jag gillar det ändå.

Boken utspelar sig under en intressant tidsperiod, när Muren delade Tyskland. Jag har svårt att tänka mig in i att det inte är mer än trettio år sedan det var så. Det är skrämmande och lite otäckt och jag tror att det är svårt att föreställa sig hur det var innanför Muren där man aldrig riktigt kunde vara säker och att man inte kunde lita på någon. Och att det krävdes så lite för att anses "skyldig" och få hela sitt liv förstört. Jag hörde någonstans att om man var tre stycken som som pratade, eller gjorde något annat, kunde man vara säker på att det nästan alltid fanns en angivare.

Kort sagt så älskar jag boken och det är en bra läsupplevelse, så jag ger boken 5.0.

Jag har tidigare läst "Lämna världen" av samma författare.

1 kommentar:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...