2 juli 2015

Boktjuven

Titel: Boktjuven
Originalets titel: The Book Thief (2005)
Författare: Markus Zusak
Översättare: Anna Strandberg
Serie:-
Antal sidor: 585
Utgivningsår: 2010
Förlag: Ponto Pocket 
Utläst: 22/6

Första meningen: "Först färgerna".

Handling
Tyskland 1939. Landet håller andan. Döden har aldrig haft mer att göra, och det är bara början. Liesel Memingers liv förändras när hon plockar upp en bok på marken bredvid son lillebrors grav. Det är dödgrävarens handbok som lämnats där av misstag och det är den första bok hon stjäl. Hon inleder en kärleksaffär med ord och böcker när hon med hjälp av sin fosterpappa lär sig läsa. Och böcker är den röda tråden i denna sofistikerat komponerade roman. Böckerna öppnar upp nya världar för Liesel och snart börjar hon stjäla fler böcker från nazisternas bokbål, borgmästarens bibliotek, varhelst böcker står att finna.

Hon delar sina böcker med sina grannar när de sitter i skyddsrummen under bombningarna och med den jude som gömmer sig i familjens källare. Och till sist är det den bok hon själv skriver som bokstavligen räddar livet på henne.


Mina tankar
Boktjuven läste jag första gången för flera år sedan och det måste ha varit någon gång när den den var nyutgiven, När det i år bestämdes att den skulle läsas i Goodreads-gruppen Boktokarna tyckte jag att det skulle vara roligt att läsa om den.

I början var jag lite orolig för att jag inte skulle älska boken lika mycket som jag gjorde första gången. Som tur var behövde jag inte vara orolig. Den är verkligen helt fantastisk! För det första så gillar jag berättarstilen, den är väldigt speciell och bidrar verkligen till stämningen i boken. Döden är en fenomenal berättare. Jag älskar också karaktärerna, de är så fint tecknade. Speciellt Liesel och Hans, det är de som fascinerar mig mest. Även Rudy och Rosa växer under bokens gång.

Under läsningens gång slås jag gång på gång hur Zusak lyckas skildra familjens vardagsliv mitt under blixtrande krig och visa att inte alla tyskar var för kriget, utan att det fanns personer som var emot kriget och gjorde motstånd.

Boktjuven är en blivande klassiker och om ni inte redan har läst den tycker jag att ni ska göra det!

Betyg: 5/5

Tidigare läst av denna författare
Har inte läst något av denna författare tidigare.

HÄR kan ni läsa en smakbit ur boken.

4 kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...