11 juli 2015

Livet enligt Fikry

Titel: Livet enligt Fikry
Originalets titel: The Storied Life of A.J. Fikry (2014)
Författare: Gabrielle Zevin
Översättare: Marianne Mattsson
Serie:-
Antal sidor: 266
Utgivningsår: 2015
Förlag: Bokförlaget Forum 
Utläst: 28/6

Första meningen: "På färjan från Hyannis till Alice Island målar Amelia Loman naglarna gula, och medan hon väntar på att de ska torka läser hon igenom sin företrädares anteckningar."

Handling
Livet har inte blivit som Fikry hade tänkt sig. Hans fru har dött, hans bokhandel går sämre än någonsin och dessutom har någon stulit hans mest sällsynta och värdefulla bok. Men inte ens att läsa ger honom längre någon glädje.

Vresig och sur bemöter han de få personer som vågar sig in i butiken på Alice Island. Tills han en dag får en udda leverans som vänder upp och ner på tillvaron. Något som ger honom en ny livsuppgift, får honom att öppna sig för kärleken och hitta tillbaka till litteraturens kraft.

Mina tankar
Jag vet inte hur jag ska börja recensionen och hur jag ska kunna förklara hur bra Fikry är! Jag gillar verkligen A.J. Fikry som karaktär och jag tycker om hans dialoger tillsammans med de andra karaktärerna.

Det som jag kanske älskar allra mest med boken är att hela den genomsyras av kärlek till böckerna. Den innehåller massor av referenser till böcker och författare. Jag får flera intressanta tips på böcker och noveller som jag skulle tänka mig läsa. Lite roligt tycker jag att det refereras till Boktjuven, som jag har läst för inte alls länge sedan.

Jag älskar den lite nördiga humorn som finns i boken och Zevin skildrar verkligen människorna på Alice Island på ett kärleksfullt sätt. Samtidigt som den är mysig så är den också lite sorglig och fastän jag anar lite vad som kan hända, så var jag ändå inte förberedd för det.

Livet enligt Fikry är en småmysig liten roman om böckernas kraft och är ett måste för alla bokälskare!

Betyg: 5/5

Tidigare läst av denna författare
Har inte läst något av denna författare tidigare

HÄR kan ni läsa en smakbit från boken.

4 kommentarer:

 1. Har lagt denna på min önskelista nu :)

  SvaraRadera
 2. Jag läste denna på engelska i samband med en uppgift i engelska kursen jag gick i våras och så förtjust jag blev i denna pärla till bok! Så mysig men också så sorglig och vacker!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan bara hålla med! Den är kanske ännu bättre på engelska :)

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...