16 juli 2015

Norrsken

Titel: Norrsken
Originalets titel:-
Författare: Frida Skybäck
Översättare:-
Serie: Systrarna Stiernfors #1
Antal sidor: 247 (e-bok)
Utgivningsår: 2014
Förlag:  Bokförlaget Forum  
Utläst: 3/7

Första meningen: "Det är svårt att bli övergiven".

Handling
Den äldsta systern Cecilia Stiernfors återvänder hem till Rosenlund efter en lång tids frånvaro. Var hon egentligen har varit och vad hon har gjort är höljt i dunkel, men hon är inte längre densamma. Djupt olycklig drar hon sig undan, skriver och drömmer om att bli författare. Mellansystern Elisabeth var tidigare hennes förtrogna men har nu allierat sig med den yngsta, utlevande och provokativa systern Amelie. Den enda ljuspunkten är lillebror Benjamin, som är ensam arvinge till gården.

Föräldrarna är ivriga att få äldsta dottern bortgift och hittar en lämplig kandidat i den franskättade adelsmannen Jacques Rousseau. Cecilia tvingas in i ett äktenskap med en man hon inte älskar. För vad är alternativet om hon inte gifter sig? Och vad vill egentligen Ludvig som plötsligt dyker upp? Cecilia vet inte längre vad hon känner när hon återser ungdomskärleken som reste till Italien och sedan aldrig hörde av sig.


Mina tankar
Jag brukar tycka om att läsa historiska böcker ibland, och detta är inget undantag. Jag hade förväntat mig mer lycklig kärlek, men istället fick jag olycklig kärlek, men jag tycker det var uppfriskande att läsa en historisk bok om det.

Som kvinna hade man betydligt mindre val och man var tyvärr ofta tvingad att ingå så kallade konvenansäktenskap som gynnade familjen. Om någon kvinna hamnade i olycka så var det en stor skandal och drabbade hela familjen.

Den handlar mycket om Cecilias tankar, känslor och utsatthet. Hon tvingas in i ett äktenskap som verkar väldigt kärlekslöst. Cecilias hemlighet är ganska uppenbar, men det gör ingenting för jag tycker verkligen om att läsa om Cecilia.

Karaktärerna känns väldigt välgjorda och jag gillar verkligen att läsa om alla vardagliga bestyr och bröllopsförberedelser som utspelar sig på Rosenlund. Miljön och också väldigt vackert beskriven och jag kan verkligen se allt framför mig när jag läser.

Norrsken är en mycket bra svensk historisk roman och jag ser verkligen fram emot att läsa nästa del, Polarnatt.


Betyg: 4/5

Tidigare läst av denna författare
Har inte läst något av denna författare tidigare

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...