27 maj 2017

De utstötta

Titel: De utstötta
Originalets titel: The Outcast Dead (2014) 
Författare: Elly Griffiths
Översättare: Gunilla Roos
Serie: Ruth Galloway #6
Antal sidor: 302
Utgivningsår: 2014
Förlag: Minotaur
Utläst: 25/4

Handling
Vid en utgrävning vid slottet i Norwich hittar arkeologen Ruth Galloway skelettet av mor Krok, en kvinna som hängdes 1867 för att ha mördat flera barn.

Kommissarie Harry Nelson har inte tid med mördare från 1800-talet, han är djupt involverad i fallet där tre barn i tur och ordning hittats döda i samma familj. Han är säker på att någon i deras närhet ligger bakom. Kort därefter sker en kidnappning och det enda polisen har att gå efter är en lapp från gärningsmannen.

Samtidigt blir Ruth alltmer engagerad i fallet med mor Krok och ett fynd i graven, en amulett, lämnar inte Ruth någon ro. När ett teveteam kommer till platsen för att dramatisera mor Kroks liv blir Ruth av en slump alltmer indragen även i polisutredningen.


Mina tankar
Jag tyckte inte det var alltför länge sedan som jag läste en Ruth Galloway-bok, men det visade sig att det är ganska precis ett år sedan. Då är det inte undra på att jag har saknat henne! Jag har insett att dessa böcker passar mig rätt så perfekt, de är lättlästa, spännande och underhållande. Det är tryggt och välbekant och jag vet att jag inte kommer bli besviken.

Det finns gott om intressanta karaktärer att följa, dels våra huvudkaraktärer Ruth och Nelson, men även de karaktärer som har mindre roller, bland annat Nelsons poliskolleger men också druiden Cathbad, som hör till en av mina favoriter. Jag tycker om att läsa om deras privatliv blandat med utredningsarbetet och hur trådarna sakta börjar knytas ihop ju närmare slutet man kommer. Sedan är det också intressant att få följa de olika relationer som finns mellan karaktärerna, de utvecklas jämt och ständigt och blir mer och mer komplicerade.

Som jag nämnt förut har jag ju också ett intresse av historia och i och med att jag har läst Elly Griffiths böcker har jag också blivit intresserad av arkeologi, ämnet fascinerar mig även fast jag inte alls har något sug av att själv arbeta med det. Den del av boken som kretsar kring den fiktiva mor Krok är riktigt intressant och hade kunnat vara tagen ur verkligheten.

När det gäller den nutida utredningen som Nelson ställs inför så är den också riktigt spännande, speciellt mot slutet, och temat kring mödraskapet och barn och vem som förtjänar att ta hand om barnen och om mamman bör gör avkall på sin karriär för att ta hand om sina barn.

De utstötta är en perfekt mysdeckare, och jag glömmer hela tiden att försöka räkna ut vem som är den skyldiga och jag hinner med att misstänka alla möjliga personer innan sanningen uppdagas. Och när den väl gör det så blir allt så tydligt och självklart. Nu hoppas jag bara att det inte ska lika lång tid tills jag läser nästa bok om Ruth Galloway.

3 bra saker med boken: stämningen, alla karaktärerna och språket

Betyg: 4/5

Tidigare läst av denna författare
Flickan under jorden
Janusstenen
Huset vid havets slut
Känslan av död
En orolig grav

2 kommentarer:

  1. Är dessa böcker lite i samma stil som Camilla Läckbergs böcker?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Njae, lite grann. Likheten är att de blandar utredningen med karaktärernas privatliv och att det förekommer historiska element. Jag tycker personligen bättre om karaktärerna i denna serie, de är mer originella.

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...