13 maj 2017

Tiden är inte än

Titel: Tiden är inte än
Originalets titel: -
Författare: Elin Boardy
Översättare: -
Serie: -
Antal sidor: 274
Utgivningsår: 2017
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utläst: 20/4

Handling
Sverige, cirka 1350. Europa ligger i ruiner, digerdöden härjar och har på bara några år utplånat en tredjedel av befolkningen. En kvinna lämnar allt bakom sig och flyr ut ur landet, för att möta sitt öde. Detta är början på en vandring som blir mycket lång, då den kanske inte har något annat mål än bort. En flykt som tar henne genom ett både rättslöst och ödelagt landskap, till platser där folk alltjämt lever, och försöker överleva. Till pestläkarna, gycklarna, hororna, änkorna, de föräldralösa. Hon får möta såväl vänlighet som illvilja. 

Mina tankar
Jag hade förmånen att få Tiden är inte än som recensionsexemplar, något som jag i efterhand är väldigt tacksam för. Just innan jag skulle börja läsa den började det dyka upp många fina recensioner av den och jag blev ännu mer nyfiken på boken, jag tyckte den verkade så annorlunda och unik i sitt upplägg.

Det första som fångade mig med boken var språket, så vackert och varje ord känns väl avvägt. Sedan utspelar sig den också i en väldigt intressant tidsperiod, medeltiden mitt under pestens framfart, men den ger också några inblickar i vad som kommer ske på de platser som vandraren besöker många hundra år framåt i tiden.

För mig var det lätt att ta huvudkaraktären till sig, trots att det dröjer rätt länge innan man får veta vad som hänt henne och lett henne till att börja vandra runt i Europa. Att hon ständigt dessutom byter namn och identitet bidrar också till att skapa lite mystik runtomkring henne och det är först mot slutet som man får förklaringen. Jag gillade verkligen också att vår huvudperson byter kön när hon är på resande fot och måste försöka dölja att hon är kvinna. En liten detalj som verkligen gladde mig är att det alltid är andra kvinnor som nästan direkt ser att hon inte är man, även om hon färdas som en.

Trots att boken utspelar sig under medeltiden, så känns den oerhört aktuell. Det handlar om människor som är på flykt och som på alla möjliga sätt försöker att överleva och klara dagen.

Jag är väldigt glad att jag fick chansen att läsa Tiden är inte än, en bok som kanske inte tillhör den vanliga genre som jag brukar läsa. Och jag blir definitivt nyfiken på att läsa mer av Elin Boardy.

3 bra saker med boken: språket, tiden den utspelar sig i och sättet som boken är upplagd på.

Betyg: 4/5

Tidigare läst av denna författare
Har inte läst något av denna författare tidigare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...