18 maj 2017

Film: Harry Potter and the Goblet of Fire

Handling
En natt vaknar Harry Potter av att ärret i pannan brinner som eld. Ett säkert tecken på att Lord Voldemort befinner sig i närheten! Harry får dock snart annat att tänka på när världsmästerskapen i quidditch går av staplen. Bara en elev från varje trollkarlsskola får delta. Alla på Hogwarts är lika spända på vems namn, som kommer att dras ur den flammande bägaren.

Filmen är 157 minuter lång och regisserad av Mike Newell. I huvudrollerna ses bland annat Daniel Radcliffe, Rupert Grint och Emma Watson. Filmen hade svensk premiär 18 november 2005.

Jag såg filmen 24 april.

Mina tankar
Nu har jag sett några av Harry Potter-filmerna rätt tätt på varandra, och såhär långt tycker jag filmerna blir bättre och bättre. De blir mindre barnsliga och blir mer och mer vuxna samtidigt som hela trollkarlsvärden fortsätter att utökas och det var även något som jag uppskattade med böckerna.

Filmen börjar rätt typiskt, men jag upplever att Harry Potter and the Goblet of Fire hela tiden blir mörkare och mörkare. Speciellt slutet när en karaktär faktiskt dör och vi får se hur Voldemort väcks till liv igen och hans duell med Harry. När det gäller Harrys scener på kyrkogården gillar jag speciellt mycket anspelningarna på Tom Riddle och vad som kommer senare i böckerna åtminstone.

Trots att filmen blir rätt mörk på slutet, innehåller den också mycket tonårsdrama. Ibland tycker jag det blir lite för löjligt och Harrys pinsamma flörtande med en tjej hade gärna fått strykas, det tillförde inget tycker jag. Som vanligt förekommer det också en hel del humor, jag är speciellt förtjust i Rons kommentarer.

Jag tycker att denna film känns lite som en "mellanfilm" som skapar utrymme för det som kommer att hända senare i serien, men för att vara en mellanfilm är den väldigt bra.

Harry Potter and the Philosopher's Stone
Harry Potter and the Chamber of Secrets
Harry Potter and the Prisoner of Azkaban


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...