6 maj 2017

Synd

Titel: Synd
Originalets titel: - 
Författare: Elin Lucassi
Översättare: -
Serie: -
Antal sidor: 160
Utgivningsår: 2017
Förlag: Kartago
Utläst: 11/4

Handling
Ordet Synd betyder brott, förseelser, ogärning och skuld. Inom vissa religioner används ordet om handlingar eller sinnelag som står i strid med Guds vilja. Men gäller dessa handlingar som synd även idag? Eller har begreppen ändrats? 

Elin Lucassi benar i denna bok ut ordet synd och illustrerar de sju dödssynderna; Högmod, Girighet, Lust, Avund, Frosseri, Vrede och Lättja. Med igenkänning, humor och allvar visar hon även upp dagens dilemman: jobbiga nybliven pappa-feminister, hur man blir av med sitt kroppskomplex (enligt Michael Douglas) och hur reaktionerna skulle vara om en kvinna betedde sig som Plura i rutan. Vad betyder synd idag? Kanske är det som Dr Alban förklarar saken: "Synd är när man vill att något ska hända, och så händer det inte. Då är det synd!"


Mina tankar
Fick hem denna som en väldigt trevlig överraskning. Jag har ju nyss läst Tjejerna på höjden också och denna tycker jag liknar denna lite grann, men jag upplever Synd som mycket mer samhällskritisk och politisk och dessutom väldigt feministisk.

Jag har nämnt det förr och nämner det igen, jag är så himla imponerad över hur dessa författare kan fånga vår samtid med endast några få bildrutor och lite text. Det blir väldigt kraftfullt och effektivt, flera gånger känns boken lite grann som ett slag i magen och det finns gott om igenkänning. Den känns också väldigt aktuell.

Sättet som Lucassi har delat upp sin bok på är väldigt kreativt och intressant, att presentera de sju dödssynderna men ur ett helt annat perspektiv än vad vi är vana vid. Det finns utrymme för både humor och allvar. Kan inte heller låta bli att tänka på att en del citat faktiskt är autentiska och kommer direkt från användare på FB.

Synd är ett riktigt bra seriealbum som verkligen väckte tankar hos mig och jag hoppas att Lucassi ger ut fler liknande böcker.

3 bra saker med boken: väldigt aktuell, feministisk och rolig

Betyg: 4/5

Tidigare läst av denna författare

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...