23 september 2017

Den osynlige mannen från Salem

Titel: Den osynlige mannen från Salem
Originalets titel: -
Författare: Christoffer Carlsson
Översättare: -
Serie: Leo Junker #1
Antal sidor: 350
Utgivningsår: 2014
Förlag: Pocketförlaget
Utläst: 28/8

Handling
Det är slutet på sommaren och en ung kvinna hittas skjuten till döds i ett härbärge för Stockholms hemlösa. Tre våningar upp vaknar polisen Leo Junker i sin lägenhet av sirenerna.

Nästan tjugo år tidigare, under sin uppväxt i förorten Salem, möter den unge Leo två personer som för alltid kommer att stanna hos honom. John och Leo blir vänner, Leo och Julia blir något mer. Och i skuggorna skymtar någon som kommer att förändra allt.

Det är slutet på sommaren och i utkanterna av Stockholm börjar sökandet efter en gärningsman, där varje steg framåt endast leder längre in i en labyrint, skapad av någon som inte går att fånga.


Mina tankar
Jag valde att ta med Christoffer Carlsson i min Boktolva då det är en författare jag varit nyfiken på väldigt länge och jag har haft hans bok stående i bokhyllan i flera år oläst och tyckte det var dags att göra något åt det. Första gången jag blev intresserad att läsa något av honom var när SVT gjorde programserien Deckarna, ungefär som stjärnorna på slottet fast med deckarförfattare istället.

När jag började läsa boken drogs jag in i handlingen direkt och det var svårt att sluta läsa och jag ville bara ha mer. Jag föll också för språket, Carlsson har en tydlig berättarröst och jag gillade också själva uppbyggnaden av boken där man får följa Junker både i ungdomens dagar och senare som vuxen.

Jag skulle inte beskriva detta som en renodlad deckare, den är så mycket mer. Även om det sker ett mord så handlar historien mer om Junkers funderingar kring Grim och deras barndom tillsammans. Karaktärerna är fängslande och jag ser fram emot att få fortsätta följa Junker.

Jag föll också för stämningen i boken, även om den känns rätt så mörk så finns det ljusglimtar här och där. Jag skulle inte nödvändigtvis beskriva detta som en spännande bok, det är stämningen och karaktärerna, som gör den läsvärd, fast det mot slutet hettar till ordentligt.

I efterordet i pocketutgåvan har Carlsson själv skrivit lite om boken och dess kopplingar till bland annat Sjöwall/Wahlöös böcker om Beck och det tycker jag var riktigt intressant. Titelreferensen tar jag, men eftersom jag inte har läst några böcker om Beck så missar jag nog en hel del.

Som sagt så är Den osynlige mannen från Salem en otroligt bra början på en serie och jag ser fram emot att få läsa mer Leo Junker och känna honom bättre.

3 bra saker med boken: språket, stämningen och Junker

Betyg: 5/5

Tidigare läst av denna författare
Har inte läst något av denna författare tidigare.

Christoffer Carlsson ingår i min Boktolva.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...