27 september 2017

Tre saker jag inte vet om dig

Titel: Tre saker jag inte vet om dig
Originalets titel: Tell Me Three Things (2016)
Författare: Julie Buxbaum
Översättare: Cecilia Falk
Serie: -
Antal sidor: 358
Utgivningsår: 2017
Förlag: Lavender Lit
Utläst: 9/9

Handling
Två år har passerat sedan Jessie förlorade sin mamma. När hennes pappa träffar en ny kvinna rycks Jessie upp med rötterna och tvingas lämna sitt älskade Chicago och flytta till Los Angeles. Jessie vantrivs i sin nya skola där alla känns plastiga och ingen pratar med henne, inte ens hennes nya styvbror. Då börjar mejlen från Någon Ingen komma. Hen påstår sig vilja hjälpa Jessie att acklimatisera sig till både skolan och livet i LA. Jessie är till en början skeptisk. Är det bara någon som driver med henne? När hon till slut vågar lita på att Någon Ingen vill henne väl, växer en stark vänskap fram, och kanske också kärlek. Men vem är Någon Ingen, egentligen?

Tankar om titel och omslag
Jag gillar omslaget, det svenska tycker jag är finare än det amerikanska. Finns tydliga referenser till bokens handling också. När det gäller titeln så föredrar jag den engelska, den är finare på något sätt och speglar bokens innehåll mer än vad den svenska gör.

Mina tankar om boken
Jag fick först upp ögonen för denna bok när jag började se den engelska utgåvan på Booktube och som sagt blev jag intresserad av den redan då och innan jag visste ordet av så var den översatt så då valde jag att läsa den svenska översättningen.

Jag föll som en fura för den här boken redan i början. Jag gillar verkligen Jessie och att hon är sig själv genom hela boken och vågar stå för det, fast det inte är så lätt alla gånger. Även bikaraktärerna är intressanta, fast jag önskar att man hade fått läsa lite mer om Theo och den nya familjens livssituation. Det är svårt att inte tycka om karaktärerna och jag ville bara ha mer!

Att läsa Jessies konversationer med NI är kanske det bästa med hela boken, de pendlar från att vara lättsamma, roliga och väldigt allvarliga. Jag kan också förstå varför det är så mycket lättare för Jessie och NI att skriva om sina bekymmer än att prata om dem.

Boken pendlar mellan att vara rolig, sorglig och allvarlig, det är en riktigt berg-och-dal-bana och det var svårt att lägga ifrån sig boken för man ville hela tiden veta hur det skulle gå. Det är intressant att läsa om hur sorg påverkar människor helt olika och hur man på något vis ändå går vidare.

Språket i boken flyter på bra, men jag kan inte låta bli att tänka att det är ännu bättre på engelska.

Jag skulle beskriva Tre saker jag inte vet om dig som en romantisk YA med svärta och jag läser gärna med av författaren.

3 bra saker med boken: konversationerna med NI, Jessie och den lättsamma tonen

Betyg: 4/5

Tidigare läst av denna författare
Har inte läst något av denna författare tidigare.

Andra som bloggat om boken är t.ex. Stories from the city, Fiktiviteter och Enligt O.

8 kommentarer:

 1. Jag fastnade lite för omslaget faktiskt. Enkelt men snyggt på något vis!

  SvaraRadera
 2. Den är väldigt fin på engelska, rent språkmässigt. Det skiljer sig lite grann i ton mellan de olika språken, men översättaren har gjort ett bra jobb vad jag har sett.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att få veta! Är nyfiken på fler av hennes böcker.

   Radera
 3. Den här har jag sett på flera ställen och blir mer och mer sugen på att läsa.

  SvaraRadera
 4. Måste läsa den här, har bara sett bra saker :)

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...