18 juli 2018

Nej och åter nej

Titel: Nej och åter nej
Originalets titel: Nei og atter nei (2016)
Författare: Nina Lykke
Översättare: Lotta Eklund
Serie: -
Antal sidor: 219
Utgivningsår: 2018
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utläst: 10/7

Handling
Ingrid och Jan har varit gifta i ett kvarts århundrade. Sönerna är stora nog att räknas som vuxna men uppför sig som hotellgäster. För Ingrid har både familjelivet och läraryrket mist sin glans. Jan, däremot, har blivit befordrad till departementschef och drömmer om sin femton år yngre kollega Hanne. Hanne som i sin tur är i färd med att bli förbisprungen på familjefronten när väninnorna gifter sig och skaffar barn.

Tankar om titel och omslag

Har lite svårt att förstå vad titeln har med boken att göra. Gillar ändå omslaget, väldigt enkelt med bara texten.

Mina tankar om boken
Nej och åter nej är nominerad till Årets bok och är ytterligare en av de böcker som jag och Camilla läst tillsammans.

Jag visste redan innan jag började läsa att detta nog inte skulle vara en bok i min smak. Sen så tillhör den väl inte min målgrupp heller. Innan jag börjar recensionen ska jag vara tydlig och säga att detta inte är en bok för mig, men att det säkert finns många andra som uppskattar den.

Jag har väldigt svårt för karaktärerna, jag blir mest irriterad på dem alla. Jag skulle bara vilja skaka om Ingrid, Jan och Hanne. De väcker ingen sympati hos mig, förutom Ingrid en bit in i boken. När en del karaktärer ondgör sig över andra människor och hur deras liv ser ut är det beskrivet på ett sätt så att jag får en dålig känsla i magen. Den karaktär som jag nog tycker är allra värst är Jan, först gå ifrån sin fru och senare fortfarande förvänta sig att hon ska vara kvar. Mot slutet utvecklas dock Ingrid som karaktär och hon får ett bra slut.

Nej och åter nej är som tur är en kort och lättläst bok. Språkligt sett är den också bra skriven och stundtals finns också lite humor. Jag är säker på att andra kanske kan uppskatta den mer än vad jag gjorde.

3 bra saker med boken: kort, lättläst, Ingrid växer mot slutet.

Betyg: 1/5

Tidigare läst av denna författare
Har inte läst något av denna författare tidigare.

Andra som bloggat om boken är Enligt O och Just nu - Just här.

2 kommentarer:

  1. Så olika det kan vara. Jag tyckte boken var bra just för att jag störde mig så mycket på karaktärerna och tyckte de kändes så äkta.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...