28 juli 2018

Stanna hos mig

Titel: Stanna hos mig
Originalets titel: Stay With Me (2017)
Författare: Ayóbámi Adébáyó
Översättare: Erik MacQueen
Serie: -
Antal sidor: 342
Utgivningsår: 2017
Förlag: Piratförlaget
Utläst: 16/7

Handling
Yejide träffade sin man på universitetet och de har varit gifta i fyra år. De har ett fint äktenskap, allt som egentligen saknas i deras liv är ett barn. Yejide ber om ett mirakel, hon träffar läkare, hon går motvilligt på en krävande ceremoniell pilgrimsfärd. Men inget händer.

Släkten är bestämd, kräver ett barn och insisterar på att hennes man ska ta en till fru. Yejide känner sig förtvivlad. Hennes make försöker blidka Yejide såväl som släkten.

Men det är en omöjlig situation som kommer att leda till svartsjuka, svek och förtvivlan.


Tankar om titel och omslag

Älskar det färggranna omslaget! Gillar titeln också, fast det dröjer ett tag innan man får veta kopplingen den har till boken.

Mina tankar om boken
Jag hade riktigt höga förväntningar på Stanna hos mig, jag har läst en hel del positivt om den och jag trodde att det skulle vara en bok i min smak.

Jag har inte läst speciellt många böcker som utspelar sig i Nigeria, men de jag läst har varit riktigt bra. Jag älskade t.ex. En halv gul sol och denna är lite i samma anda fast den handlar om helt andra saker. Nigeria är ett land som har en intressant historia, och i Stanna hos mig finns politiken och militärkupperna hela tiden i bakgrunden.

Boken är lättläst och fast tempot inte är speciellt snabbt så finns det ändå något som gör att den är svår att lägga ifrån sig. Huvudkaraktärerna Akin och Yejide är intressanta karaktärer och man får verkligen lära känna dem. Bit för bit växer berättelsen fram om dessa människor som älskar varandra, men som längtar efter ett barn.

Stanna hos mig är en gripande och sorglig bok, men som det också finns mycket hopp i. Tänker framförallt på slutet som tog en något oväntad vändning.

Stanna hos mig är en väldigt stark debut och jag ser fram emot att läsa mer av författaren.

3 bra saker med boken: miljön, intressanta karaktärer, lättläst

Betyg: 4/5

Tidigare läst av denna författare
Har inte läst något av denna författare tidigare.

Andra som bloggat om boken är bland annat C.R.M. Nilsson, Stories from the city och Enligt O.

2 kommentarer:

  1. Jag skrev precis min recension, min överhettade hjärna klarade inte av att formulera vad jag tyckte om boken, så jag länka till din recension för du har verkligen skrivit och tyckt lika om boken som jag tyckte och ville kunna skriva men inte klarat av, har 28 grader i rummet jag sitter med datorn i.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Usch, det är alldeles för varmt! Tycker ibland att det är så svårt att formulera sig i recensioner, att få fram vad man tycker utan att avslöja allt om boken.

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...