24 juli 2019

Serie: Störst av allt

Handling
När en tragedi sker i en av Stockholms rikaste förorter står en vanlig gymnasielev, Maja Norberg, anklagad för mord. När händelserna från den tragiska  dagen uppdagas avslöjas också privata detaljer om Majas förhållande med Sebastian Fagerman och hans dysfunktionella familj.

Serien har 6 avsnitt och i huvudrollerna ses bland annat Hanna Ardéhn, Felix Sandman och David Dencik.

Den är baserad på boken med samma namn av Malin Persson Giolito.

Jag såg klart serien 5 juli.

Mina tankar
Så fort jag såg att denna bok skulle bli till serie av Netflix blev jag genast sugen på att se den. Jag har läst boken för närmare tre år sedan, men kommer inte ihåg alla detaljer från den.

Jag brukar ha svårt för svenska serier och filmer, men det finns undantag. Jag måste säga att för att vara en svensk produktion så tycker jag Störst av allt är riktigt bra. Att serien dessutom har ganska få avsnitt gör att det finns ett bra driv i historien och att man inte blir uttråkad.

Skådespelarna gör det också bra får jag väl ändå säga. Det var också kul att se att författaren själv dök upp i en scen. Det är lite ovanligt att se både Felix Sandman och William Spetz i helt andra sammanhang. Framförallt gillar jag Ardéhn, sättet som hon porträtterar Maja i häktet känns verkligen och berör.

Generellt tyckte jag bättre om de delar som handlade om förhören och rättegången. De sekvenser som visade vad som ledde fram till rättegången tyckte jag var mindre intressanta. Å andra sidan kan det ha berott på att jag visste bakgrunden, då jag redan läst boken.

Jag minns inte exakt hur boken slutade, men jag tror inte att det var på samma sätt. Ni får gärna rätta mig om jag har fel. Slutet på denna serie känns lite antiklimaktiskt om jag ska vara ärlig. Det känns även väldigt öppet och jag vet inte egentligen om jag vill ha en fortsättning på denna serie.

Överlag är det dock en riktigt bra svensk serie som berör och tyvärr känns alldeles för aktuell.
2 kommentarer:

  1. Jag tyckte serien var riktigt bra! Och håller med om att Ardéhn gjorde ett superbra jobb som Maja.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det gjorde mig lite förvånad. Skulle vara intressant med en fortsättning

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...