29 juli 2019

Min bokresa #50 - Bookish Boxes and Buzzwords Tag

Camillas bokresa den här veckan består av en tagg med olika frågor som jag tänkte passa på att göra nu.

1. Your go-to genre or favorite type of book?
Jag skulle vilja säga att jag läser ganska varierat och vad jag är sugen på att läsa varierar. I år har det blivit ganska mycket YA och fantasy.

2. Retellings you are drawn to?
Jag gillar olika mytologier, men jag gillar också när författare skapar egna historier kring kända sagor, berättelser, böcker och liknande. Fast det förutsätter förstås att jag har koll på originalet.

3. Lifestyles or careers of the book charachters?
Hmm, jag är ju väldigt svag för när huvudpersonerna arbetar med något bok- eller djurrelaterat. Sånt gillar jag! Men även psykologi eller utredare.

4. Places or settings you are drawn to?
Gärna exotiska platser, eller sådant som är ovanligt för mig. Exempelvis länder som är obekanta för mig eller som utspelar sig i en väldigt ovanlig miljö. Gillar även böcker som utspelar sig på karga platser, typ Shetlandsöarna. Gillar också när böcker utspelar sig i mindre samhällen, finns en igenkänning där.

5. Relationships you enjoy reading about?
De allra flesta, både vänskapliga och mer romantiska. När det kommer till YA gillar jag verkligen vänskapsrelationer då många annars bara innehåller någon form av kärlekshistoria.

6. Buzzwords in the title of the book?
Svårt att säga om det finns några enstaka ord. Men det är klart att jag dras till böcker med exempelvis katt eller bok i titeln. Sedan gillar jag antingen väldigt korta titlar eller långa och krångliga.

7. Things on book covers that draw you in?
Jag gillar när det finns djur på omslaget. Annars gillar jag ofta ganska enkla och stilrena omslag. Ibland blir det lite för mycket detaljer på en del omslag, tycker ofta det är så i feelgoodgenren.

8. Non fiction buzzwords. Type of non-fiction you are drawn to?
Läser inte so ofta non-fiction. Gillar att läsa biografier emellanåt om kända och okända personer. Sedan gillar jag ju även historia.

9. Medical or physical conditions of characters.
Att säga att jag gillar att läsa om karaktärer som exempelvis har psykiska problem låter lite fel. Dock tror jag det är bra att det skrivs den typen av böcker för att väcka uppmärksamhet och debatt om de problem som finns. De kan visserligen vara ganska tunga, svåra och jobbiga att läsa, men jag tror att man blir en mer förstående och tolerant person av att läsa om andra människor som har andra förutsättningar.

10. Time of year,  or time in history or future that your are drawn to?
Jag tycker det är spännande att läsa både historiska och futuristiska böcker. Böcker som utspelar sig i framtiden tycker jag är riktigt fascinerande, författaren kan verkligen skapa en egen bild av hur hen tror att vår framtid ser ut.

Gillar ju som sagt även att läsa historiska böcker, det är klart att det blir en hel del från 2:a världskriget. Kan ibland känna att tiden kring 1:a världskriget och även mellankrigstiden respektive efterkrigstiden glöms bort då det också är en väldigt händelsefylld period.

1 kommentar:

  1. Trevligt att läsa dina svar, skiljer sig inte så jättemycket från mina, för det var svårt att formulera vad man menar på flera av frågorna.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...