15 december 2016

Askungar

Titel: Askungar
Originalets titel: -
Författare: Kristina Ohlsson
Översättare: -
Serie: Fredrika Bergman & Alex Recht
Antal sidor: 401
Utgivningsår: 2011
Förlag: Pocketförlaget
Utläst: 30/11

Handling
En liten flicka försvinner från ett x2000-tåg som just rullat in på Centralen i Stockholm. Flickans pappa blir snabbt misstänkt och alla resurser läggs på att lokalisera honom.
I en annan del av Sverige lever en ung kvinna gömd, rädd för att en dag återfinnas av mannen som hon först trodde var den prins och befriare som hon sedan barnsben väntat på. Hon vet bättre än någon annan varför flickan är försvunnen, och än en gång förbereder hon sig för flykt.

Polisutredningen leds av den legendariske kommissarien Alex Recht. Vid hans sida finns den ivrige kriminalinspektören Peder Rydh. Och inte minst den civilanställda utredaren Fredrika Bergman, hon som skulle bli violinist men istället hamnade inom polisen och som tvingas kämpa i motvind när hon vill leda bort utredningen från det spår man först slagit in på.

Samtidigt växer fallet och kantas av utstuderad ondska. Utredningsgruppen måste snabbt komma upp i gärningsmannens tempo innan ytterligare liv går förlorade. Hur mycket tid har de egentligen på sig innan han gör sitt nästa drag? Och vem är kvinnan som likt en skugga figurerar i utredningens utkant? Är det henne man måste finna för att få den sista pusselbiten att falla på plats?
 


Mina tankar
Kristina Ohlsson har varit en författare som jag varit nyfiken på länge, då jag sett väldigt många positiva recensioner av hennes böcker på olika bokbloggar. Sen har jag också inbillat mig att hennes böcker passar mig så jag bestämde mig för att ha med henne i min Boktolva.

Kan säga att jag inte är besviken, speciellt inte med tanke på att detta var hennes debut. Det är en stark öppning av författaren i denna serie och visst blir jag sugen på att fortsätta läsa serien.

Själva fallet som boken handlar om är väldigt hemskt och det är alltid jobbigt att läsa om barn som far illa, det är nästan så att man läser med en klump i halsen. Stundtals blir det också rätt våldsamt och spänningen hålls verkligen vid liv ända till slutet.

Karaktärerna som vi får följa är även dem intressanta, men det märks att man bara skrapat på ytan och jag ser fram emot att få lära känna dem bättre. De är mänskliga, alla poliserna man får följa har problem av olika slag och man märker tydligt hur de påverkas av utredningen och att de inte är "supermänniskor" som löser fallet direkt och att de faktiskt gör misstag. Sen tycker jag också det är intressant och fräscht att Fredrika Bergman ingår i gruppen som inte har den typiska polisiära utbildningen, men behandlingen av henne är inte den bästa och jag misstänker tyvärr att det förekommer även i verkligheten.

Det som jag tyvärr tycker var ett problem med Askungar var att allt var så detaljerat, det blir för mycket detaljer, allting skrivs ut och att jag inte riktigt fick tänka själv eller läsa mellan raderna. Men trots det så är den lättläst och spännande och jag ser fram emot att läsa fler delar.

Betyg: 3/5

Tidigare läst av denna författare
Har inte läst något av denna författare tidigare.

Kristina Ohlsson ingår i min Boktolva för året. Askungar ingår även i Spänningsutmaningen.

HÄR kan ni läsa en smakbit ur boken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...