28 december 2016

Tv-serie: Midnattssol säsong 1

Handling
En man mördas brutalt mitt i den majestätiska fjällvärlden norr om Kiruna. Offret visar sig vara fransk medborgare och den erfarna mordutredaren Kahina Zadi beordras upp från Paris till Kiruna. Tillsammans med chefsåklagaren Burlin och hans biträdande, åklagaren Anders Harnesk, inleder hon en utredning som snart får svindlande proportioner. Ännu ett bestialiskt mord begås mitt framför ögonen på Kahina och Burlin.

I huvudrollerna ses bland annat Gustaf Hammarsten, Leila Bekhti och Albin Grenholm.

Jag såg klart säsongen 11 december.

Mina tankar 
Jag var rätt nyfiken på denna serie redan innan den började sändas. Den främsta anledningen var nog att den faktiskt skulle utspela sig i de övre delarna av landet, något som man inte är direkt bortskämd med.

Först måste jag säga att den är väldigt snyggt gjord, både när det gäller hur scenerna är ihopklippta och den miljö den utspelar sig i. Handlingen är minst sagt spännande och jag gillar att det inte är förrän i de sista avsnitten som man börja ana hur det hänger ihop och då är det nästan för sent för Anders och Kahina.

På ett sätt känns det som att serien försöker baka in alltför mycket av det "exotiska" om Norrland och det blir för mycket. Den samiska tematiken är väl intressant, men inte nödvändigtvis min favorit, och visst finns det kanske motsättningar mellan svenskar och samer men jag tror knappast att det blir så himla uttalat som i serien.

Ett problem som jag har med serien är framförallt dialekterna. De är inte direkt trovärdiga och Anders Harnesks dialekt pendlar väldigt mycket mellan stockholmska och att helt plötsligt tala väldigt mycket norrländska. Hade nästan varit bättre att skippa norrländskan helt och bara låtit honom tala vanlig svenska.

Skådespelarna gör riktigt bra prestationer, speciellt Leila Bekhti. Även de andra skådespelarna gör bra prestationer, men tycker inte riktigt att det är på samma nivå.

Det sista avsnittet måste nog vara seriens allra bästa och jag är imponerad över hur spänningen ändå hålls vid liv trots att man vid det laget vet ungefär vad som kommer att hända. Det finns också en hel del rätt brutala och hemska scener, men de är riktigt snyggt gjorda.

Trots de problem som serien har, tycker jag ändå att det var en spännande och underhållande serie att se. Det var skönt att de inte drog ut på serien ännu längre och för min del så är det faktiskt inte nödvändigt med en andra säsong, serien känns rätt avslutad och jag vet inte riktigt hur en sådan skulle se ut.

2 kommentarer:

  1. Du nämner i stort sett allt jag själv nog skulle vilja säga i en recension. Bra serie och bra recension.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Skulle vara intressant med en andra säsong av serien, men har svårt att se vad som skulle hända i den för att det skulle bli möjligt :)

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...