29 december 2016

Tv-serie: Criminal Minds säsong 1

Handling
Specialagenterna Jason Gideon och Aaron Hotchner tillhör FBI:s elitteam när det gäller att ta fram gärningsmannaprofiler. De är experter på att analysera hur kriminella tänker. Varje teammedlem har sin egen specialitet. Ellen Greenaway är specialist på sexuella övergrepp; Derek Morgan fokuserar på tvångsmässiga brott; Specialagent Dr. Spencer Reid är det smarta men socialt hopplösa geniet och Jennifer ”JJ” Jareau är teamets nybörjare. Vid varje svårknäckt fall, sätter de sina liv på spel medan de mäter sin intelligens mot världens mest hänsynslösa brottslingar.

Säsong 1 hade 22 avsnitt och i huvudrollerna ses bland annat Mandy Patinkin, Thomas Gibson, Matthew Gray Gubler och Lola Glaudini.

Jag såg klart säsongen 12 december.

Mina tankar
Jag tycker om att de på kriminalserier, så jag tänkte att jag skulle ge denna en chans. Innan jag började se Criminal minds hade jag egentligen ingen större aning om vad den handlade om, men jag tycker den hittills är rätt unik. De utreder fortfarande morden som begås, men det görs ur en annan vinkel där de försöker räkna ut hur mördaren funkar och varför hen gör beter sig på ett visst sätt, vilket är väldigt spännande men stundtals också rätt obehagligt.

Teamet känns ganska välkomponerat, även om själva teamet till viss del är lite stereotypt. Det finns t.ex. en tydlig ledare i form av Gideon, ett underbarn i form av Reid och ett datorgeni i form av Garcia. Det jag tycker om med hur de löser fallen är att de verkligen är ett team där alla styrkor tas tillvara på och där alla också har olika egenskaper.

Visst får jag mina favoritkaraktärer och såhär långt tycker jag att Spencer är den mest intressanta. Han är den yngsta i teamet och påminner för övrigt lite grann om Zach i Bones, han har fotografiskt minne och vet de allra mest omöjliga saker. Sen är jag också väldigt förtjust i interaktionerna mellan Morgan och Garcia, deras konversationer bidrar med lite väl behövd humor och jag hoppas att Garcia får interagera mer med teamet nästa säsong och inte bara sitta bakom datorn.

Ofta när man ser kriminalserier så får man ju även följa karaktärernas privatliv, men det som jag tycker är lite ovanligt med Criminal minds är att man i stort sett bara får följa de när de jobbar och väldigt sällan se något ur deras privatliv.

De flesta av avsnitten håller en jämn nivå, men visst finns det några som man inte är lika förtjust i. I mina ögon var de sista 2-3 avsnitten av säsongen väldigt bra. Säsongsavslutningen var väldigt spännande och det slutade så tvärt så det ska verkligen bli intressant att se den andra säsongen.

4 kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...