5 januari 2017

Skorstensjul

Titel: Skorstensjul
Originalets titel: 
Författare: Mårten Sandén & Linda Bodén (illustrationer)
Översättare: 
Serie: -
Antal sidor: 100
Utgivningsår: 2015
Förlag: Rabén & Sjögren
Utläst: 24/12

Handling
Det är en kall decembernatt när Stella, Mago och Issa stiger av tåget på Stockholms Centralstation. De har rymt från barnhemmet för att leta efter Magos pappa. Mago har skrivit en massa brev till honom, och nu väntar de bara på att han ska dyka upp.

På Centralstationen möter de ingen pappa, däremot träffar de på en rundmagad farbror med smutsigt skägg. Han har en fiollåda framför sig och en skylt där det står: "Snälla, jag är hungrig." Farbrorn heter Niklasson och har glömt bort vem han är. Barnen bestämmer sig för att hjälpa honom att minnas. Till sin hjälp får de den snälla Miriam i antikaffären och, inte minst, de modiga och påhittiga skorstensbarnen. Och det är bråttom! Om inte Niklasson kommer på vem han är före julafton riskerar hela julen att bli inställd.


Mina tankar
Detta med adventsböcker har jag inte stött på tidigare, men mot slutet av november läste jag om det på flera olika bloggar och då fick jag sådan lust att också läsa en sådan. För mig spelade det ingen roll att det är en barnbok egentligen, jag ville helt enkelt ha någon form av julkalender.

Jag får verkligen julkänslor av Skorstensjul! Det är en sån härlig stämning i boken och det var svårt att hålla sig till att bara läst ett kapitel varje dag då jag helst skulle vilja läsa boken i ett enda svep. Handlingen är väldigt mysig, fast något förutsägbar, men det var inte så att jag stördes av det.

Trots att det är en barnbok och man får följa Stella, Mago och Issa så tycker jag det var väldigt intressant hur Sanden vävde in några av de sociala problem som vi har i samhället, t.ex. tiggare och hur de behandlas. Det är inte självklart att sådant ska hamna i en bok för barn.

Allra sist måste jag också säga att jag älskade illustrationerna i boken, de var helt fantastiska!

3 bra saker med boken: illustrationerna, "julig", stämningen

Betyg: 3/5

Tidigare läst av denna författare
Har inte läst något av denna författare tidigare.

HÄR kan ni läsa en smakbit ur boken.

2 kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...