1 april 2017

Carolines arv

Titel: Carolines arv
Originalets titel: The Legacy (2010)
Författare: Katherine Webb
Översättare: Annika Sundber
Serie: -
Antal sidor: 462
Utgivningsår: 2014
Förlag: Historiska media
Utläst: 18/3

Handling
Systrarna Beth och Erica återvänder till familjens släktgods en mörk och fuktig vinterdag. När de går igenom gammelmormor Carolines tillhörigheter, väller minnena över dem. Idylliska barndomssomrar som ruvar på olösta hemligheter. Gåtor som måste få ett svar. Minnen av kusin Henry som försvann spårlöst en het sommardag. Minnen av en elak mormor, vars liv kantades av bittert svek. Och en hemlighet som spänner över två kontinenter och mer än hundra år.

Mina tankar
Jag har nu läst några böcker av Katherine Webb och jag börjar se ett mönster i hur hennes böcker är upplagda. Det är nödvändigtvis inte något negativt. Som jag förstår är Carolines arv hennes debut, och för att vara en debut är det riktigt bra!

När det gäller Webbs böcker så har jag tidigare klagat lite på att det är så långa kapitel. Det är det i den här också och jag tror att det var det som gjorde att jag hade lite svårt att ta mig in i den. Den var lite seg i starten, men ju mer jag läste desto mer sögs jag in i hennes detaljrika värld som hon har skapat.

Handlingen utspelar sig dels i nutid när systrarna går igenom godset och tänker tillbaka Henrys försvinnande och i Amerika i början av nittonhundra-talet där man för följa Carolines liv. Jag är oerhört imponerad av hur Webb lyckas väva ihop trådarna och skapa en helhet.

Det är karaktärerna och hur Webb skildrar relationerna som är bokens största styrka. Det är intressant att följa de tre kvinnorna Erica, Beth och Caroline som tillhör olika generationer, men ändå har flera gemensamma nämnare. Den karaktär som jag tyckte var mest intressant att följa var Caroline, som ung flicka i överklassens Amerika gifter sig med en ranchägare och flyttar till hans gård och måste försöka anpassa sig till livet i Vilda västern. Hennes öde är väldigt gripande, om än väldigt tragiskt.

Carolines arv känns - i brist på andra uttryck -  väldigt engelsk. Det är engelsk landsbygd, gods och välbevarade hemligheter.

I bokform är jag riktigt förtjust i familjehemligheter och det är inget undantag i Carolines arv. Just Carolines öde är det som griper tag i mig, hela mysteriet kring Beth och Ericas kusin Henry känns lite överflödigt och flyttar fokus från den betydligt mer intressanta Caroline och hennes liv.

Sammanfattningsvis en väldigt stark debut av Webb och Carolines arv håller samma höga klass som hennes andra böcker jag har läst.

3 bra saker med boken: Hur trådarna vävs ihop på slutet, den engelska landsbygden, Carolines öde.

Betyg: 4/5

Tidigare läst av denna författare
Sanningen om Alice
En sång från havet

HÄR kan ni läsa en smakebit ur boken.

4 kommentarer:

 1. Jag har också lite svårt för böcker med långa kapitel. Jag känner att jag måste ha så mycket tid då så att jag säkert hinner läsa ett helt kapitel, för jag vill helst inte sluta mitt i. Engelsk landsbygd gillar jag också, både i bokform och att se på film/serier.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, man vill inte sluta mitt i ett kapitel! :)

   Radera
 2. Nu när jag ser ditt betyg blir jag ännu mer sugen på att läsa denna. :) Gillade Av en annan värld.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...