6 april 2017

Film: Iron Man

Handling
Vapendesignern och det tekniska geniet Tony Stark är i Afghanistan för att demonstrera sitt nya missilvapen, "Jerichomissilen", för USA:s flygvapen när enheten han reser med attackeras. Han tas som gisslan av vapenhandlarna som attackerat honom och blir tvingad att bygga ett vapen åt dem. Han har under attacken, trots sin skottsäkra väst, fått granatsplitter i bröstkorgen som hotar att krypa in i hans hjärta. Han och hans medfånge Yinsen får tillgång till en verkstad, och Stark börjar med att förfina den elektromagnet drivet av ett bilbatteri, som Yinsen tillverkat, avsedd för att hindra splittret att nå hjärtat. Starks färdiga konstruktion är en revolutionerande energicell av aldrig tidigare skådat slag, som han opererar in i sin bröstkorg.
Med hjälp av medfången Yinsen, sätter han sin kreativitet i verket och bygger istället för vapnet en skottsäker superrustning, drivet av energicellen och försedd med olika avancerade vapensystem som han sedan använder för att frita sig själv. Tillbaka i staterna tar han identiteten Iron Man och skapar en flygande dräkt med avancerade vapenegenskaper.

Filmen är 126 minuter lång och regisserad av Jon Favreau. I huvudrollerna ses bland annat Robert Downey Jr., Gwyneth Paltrow, Terrence Howard och Jeff Bridges. Filmen hade svensk premiär 1 maj 2008.

Jag såg filmen 23 mars.

Mina tankar
Jag har inte alls sett många superhjältefilmer och jag har ingen större koll på Marvels serier och olika superhjältar. Ändå har jag varit nyfiken på att se deras filmer, eftersom jag tidigare såg och verkligen tokälskade Deadpool. Sen såg jag några klipp från deras andra filmer, bland annat Iron Man, som jag också tyckte det verkade som att det fanns lite humor i.

Marvel har ju gjort många andra filmer de senaste åren och hur de hänger ihop med varandra har jag ingen större koll på, men enligt Wikipedia och lite googlande så bestämde jag mig för att se deras filmer i kronologisk ordning och då var Iron Man först ut.

Av någon anledning var jag innan jag såg filmen inte speciellt såld på vare sig Robert Downey Jr eller Gwyneth Paltrow, men efter att ha sett filmen har jag fått omvärdera min åsikt gällande Downey Jr. åtminstone. Paltrow har jag fortfarande svårt för, hela hennes framträdande kändes som så stelt och hon verkade så obekväm i sin roll. Som jag förstod så improviserades rätt mycket av dialogen, och det hade jag ingen aning om från början, och då måste man ju ändå säga att skådespelarna var duktiga för på något vis kändes dialogen ändå rätt naturlig.

Jag tycker den första delen av filmen är mest intressant, när man får se Tony Stark i fångenskap och hur han rymmer. Öppningsscenen var verkligen frän där man fick se hur Tony Stark blev tillfångatagen till soundtracket av Back in Black. Jag hade gärna sett mer av Yinsen och det fanns trots allt väldigt mycket humor i den tidigare delen av filmen. Vem som var "the Big Bad" anade jag rätt tidigt och själva slutstriden kändes lite som något av en besvikelse.

Något som däremot gick över huvudet på mig var all teknik och den jargong som hörde till det. Däremot så tyckte jag om att se när Stark utvecklade sin dräkt och testade den, det blev lite roligt scener av det hela.

Något som jag ibland kan ha problem med när det gäller mycket actionfilmer och liknande, är att jag blir uttråkade under t.ex. fight-scener och biljakter. Det blev jag inte alls under Iron Man, vilket ju är ett gott betyg och jag höll intresset vid liv ändå mot slutet. Slutet kändes lite väl snabbt och abrupt, men det finns ju två filmer kvar som handlar om Tony Stark, samt att han dyker upp i en del andra av Marvels filmer.


2 kommentarer:

  1. Jag älskar typ alla Marvel-filmer, och kanske särkilt Iron Man. Kul att du gillade den!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror att jag också kan tycka om de andra filmerna :) T

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...