27 april 2017

Film: Harry Potter and the Prisoner of Azkaban

Handling
Harry Potter går sitt tredje år på Hogwarts skola för häxkonster och trolldom. Ingenting är sig likt. Sirius Black, den ökände massmördaren som suttit i fängelse i tolv år, är på rymmen. Det sägs att han är på väg mot Hogwarts. De grymma fångvaktarna från Azkaban har kallats in för att hålla vakt. Harry Potter går inte säker, inte ens bland sina vänner... Men han är fast besluten att lösa mysteriet med Sirius Black.

Filmen är 142 minuter lång och regisserad av Alfonso Cuarón. I huvudrollerna ses bland annat Daniel Radcliffe, Emma Watson och Rupert Grint. Filmen hade svensk premiär 9 juni 2004.

Filmen var nominerad till 2 Oscars.

Jag såg filmen 6 april.

Mina tankar
Det märks att filmerna gradvis blir mörkare och mörkare, och nu i tredje filmen börjar vi också få ledtrådar och sammanhang till vad som kommer hända senare. Karaktärerna har också börjat bli tonåringar och det visas på olika sätt.

Filmerna är fortfarande anpassade till en lite yngre publik, men måste erkänna att till och med jag blir rädd för dementorerna. De är riktigt läskiga. Överlag tycker jag att specialeffekterna har blivit bättre och bättre, men visst finns det scener där det tydligt märks att de är datagjorda.

Det märks att det är en annan regissör, jag tycker själva filmen och handlingen är bra, men jag tycker sättet som där är filmad på är annorlunda och den förändringen var jag inte så förtjust i.

Äntligen får vi också träffa Sirius Black och Lupin, skådespelarna som gjorde dessa roller var väldigt duktiga. Det märks också att barnen blir äldre och utvecklas de också.

Sättet som hela "timeturner-grejen" är gjord på är väldigt snygg och hur Harry och Hermione kan se sig själva när de måste rädda Black. Det är just detta som gör filmen väldigt spännande, annars kändes den rätt tam i jämförelse med de tidigare filmerna.

Det jag gillar med Harry Potter and the Prisoner of Azkaban är att det blir en introduktion till Sirius Black och de händelser som kommer senare, men annars kändes filmen bara okej och jag stärks i min övertygelse om att böckerna är mycket bättre.

HÄR kan ni läsa vad jag tyckte om boken.


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...