15 april 2017

Flickan med snö i håret

Titel: Flickan med snö i håret
Originalets titel: -
Författare: Ninni Schulman
Översättare: -
Serie: Hagfors #1
Antal sidor: 353
Utgivningsår: 2010
Förlag: Forum
Utläst: 28/3

Handling
En kall och snöig nyårsafton försvinner sextonåriga Hedda Losjö från sitt hem utanför Hagfors i Värmland. Hennes föräldrar är förtvivlade. Vad kan ha hänt deras skötsamma dotter? När poliserna Petra Wilander och Christer Berglund får fallet på sitt bord visar det sig snart att Hedda har levt ett dubbelliv.

En tid senare hittas en ung flicka mördad i en jordkällare i skogen några kilometer från familjen Losjös hem. Flickan är naken och har dödats med ett skott i bakhuvudet. Kan det vara den försvunna Hedda? Den lilla polisstationen står nu inför en av sina största utmaningar.

Journalisten Magdalena Hansson har lämnat Stockholm och flyttat hem till Hagfors med sin sexåriga adoptivson Nils efter en uppslitande skilsmässa. Hon är trött och deprimerad och hoppas att lugnet på landsbygden och tryggheten i uppväxtstaden ska ge henne livsglädjen tillbaka. Magdalena engagerar sig känslomässigt i den försvunna Heddas öde och börjar undersöka fallet närmare. Snart inser hon att den fridfulla bygden bär på hemligheter som vissa gör vad som helst för att dölja.


Mina tankar
Jag har hört väldigt mycket bra saker om Schulman och hennes böcker som utspelar sig i Hagfors i Värmland och har varit nyfiken på hennes böcker ett längre tag. De har påmint mig lite om andra svenska kända deckarförfattare såsom Viveca Sten och Camilla Läckberg. Med facit i hand var det ett riktigt bra val att äntligen ta tag i det hela och läsa Flickan med snö i håret.

Själva brotten som polisen utreder är minst sagt grymma och brutala, och det lämnar inte en bättre känsla hos mig när jag får läsa att det är baserat på ett verkligt fall som utspelade sig i just Hagfors. Trots det upplever jag det inte som att det är fallen som står i fokus, istället är det de inblandade poliserna som ska lösa brottet och journalisten Magdalena. Det jag gillar med boken är att karaktärerna känns äkta, jag upplever de som helst vanliga människor med fel och brister.

Själva fallen var det i efterhand inte så svårt att räkna ut vem som var skyldig till vad, men under bokens gång hann jag någon gång misstänka de allra flesta personer. Det är ju ett gott betyg och bidrar också till att få det hela lite mer spännande, tyckte verkligen om när man började förstå hur saker och ting hängde ihop.

Slutet kändes rätt öppet och jag ser fram emot att få läsa fler böcker från Hagfors.

3 bra saker med boken: spännande, karaktärerna och miljön

Betyg: 4/5

Tidigare läst av denna författare
Har inte läst något av denna författare tidigare.

HÄR kan ni läsa en smakebit ur boken.

Författaren ingår i min Boktolva.

2 kommentarer:

  1. Jag brukar ju inte gilla när det blir för mycket privatliv i deckare, men här hade jag inget alls emot det :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det måste vara en bra blandning, för mordfallet var ändå det mest intressanta.

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...