2 juni 2019

Min bokresa #41 - Dilemmas of a Booknerd Tag

Camilla på Mitt bokintresse har en inläggsserie som varje vecka har ett nytt tema. Den här veckan är det en tag.

Dilemma 1 - Book Storage. How do you store and organize your books?
Jag har mina böcker utspridda i mina bokhyllor efter ett eget system som gör att jag nog är den enda som kan hitta böckerna. Jag har tre olika bokhyllor som är uppdelade. I en har jag alla engelska böcker och kriminalromaner sorterat efter författare och serie. I en annan har jag övrig skönlitteratur, också sorterat efter författare. Den tredje har jag allt annat som inta passar in, typ lexikon, sakprosa och framförallt kurslitteraturen. Dock kommer den hyllan bli full snart, så jag måste komma på en ny lösning.

Dilemma 2 - Tracking. How do you keep track of what you have read and what books you own?
Jag har inte några större problem att hålla rätt på vilka böcker jag äger. För att hålla koll på vad jag läser använder jag Goodreads i första hand. Sen har jag också anteckningsböcker för att hålla koll på mina inlägg till bloggen. Utöver detta har jag x antal word-dokument där jag skriver in böcker jag vill läsa, böcker jag har läst, betyg, bokserier och så vidare.

Dilemma 3 - Borrow. Do you lend your books out?
Ja, det gör jag. De allra flesta brukar vara försiktiga med dem som tur är. Den största boven är nog min far som har brutit en hel del ryggar på mina pocketböcker.

Dilemma 4 - How do you buy or acquire your books?
Jag använder mig av biblioteket så mycket jag kan, dels billigare men sparar en hel del plats också. Om jag hittat någon ny favorit kan det tänkas att jag köper den senare. De böcker jag köper är i princip bara kurslitteratur och böcker på engelska, som man inte vet om de kommer bli översatta. För kurslitteraturen har jag försökt att hitta begagnad på nätet via olika sidor och för de engelska böckerna gäller thebokkdepository, fraktfritt och billigare att köpa även om man får vänta lite längre på att de levereras.

Dilemma 5 - Comments. How do you respond to the "How do you read so much" comment or similar comments?
Brukar inte bry mig nämnvärt om sådana kommentarer. Jag har snarare svårare förstå folk som inte läser och vad mycket de går miste om. Idag finns det ju många fler sätt att läsa på, inte bara fysiska böcker som gäller så.

Dilemma 6 -  Next book. How do you pick your next read?
Ofta måste jag utgå från när vissa böcker ska vara återlämnade till biblioteket, eller helt enkelt vad jag är sugen på. Vad jag gillar att läsa går lite i perioder.

Dilemma 7 - Travel. How do you pick what book(s) you bring on vacation with you?
Med att alltid ha alldeles för många böcker med mig så att jag kan välja vad jag vill ha. Dock är pocket ett smidigt format.

Dilemma 8 - Annotate. Do you write or highlight or mark up books in any way?
Endast kurslitteratur där jag ibland använder överstrykningspenna men oftast använder jag små post-it-lappar och liknande.

Dilemma 9 - New or Backlist - Which do you prefer, new releases or backlist books?
Jag föredrar att kunna blanda mellan nya och äldre böcker. Ofta läser jag böcker senare än många andra. Sen orkar jag inte engagera mig och hålla koll på alla nya böcker som kommer ut. Försöker däremot hålla koll på mina favoriter och serier som jag redan ligger i fas med.

Dilemma 10 - Sequels. Do you read books as they are released or waith for an entire series to be published before reading one book?
Nu är jag så dålig på att avsluta serier så det brukar alltid sluta med att hela serien har kommit ut innan jag hinner läsa den eller så ligger jag flera böcker efter. Serier som jag redan är i fas med försöker jag läsa som de ges ut ungefär, eller i alla fall inte vänta tills att fler böcker kommer ut i den serien.

2 kommentarer:

 1. Undrar om det är en pappa sak det där med att bryta ryggar, du skulle bara se mitt ex av Boktjuven.
  Sen när jag var yngre var jag inte lika varsam så jag har en hel del deckare i pocket från då som har brytna ryggar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, kanske det! Blir mest konfunderad över varför man måste vika boken på hälften när man läser och inte använda bokmärke.

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...