26 oktober 2019

Stum sitter guden

Titel: Stum sitter guden
Originalets titel: -
Författare: Anna Jansson
Översättare: -
Serie: Maria Wern #1
Antal sidor: 224
Utgivningsår: 2004
Förlag: Norstedts pocket
Utläst: 6/10

Handling
Mannen hängde stelt med en rännsnara runt halsen. Skjortan var söndersliten, buken genomstungen med ett grovt spjut. Oförskämda vita flingor landade i mannens hår. Kanske naturens eget sätt att dölja det inträffade - ett midvinterblot.Polisassistent Maria Wern och hennes kolleger står handfallna inför den bestialitet de möter. Ett liknande mord inträffade i Uppsala nio år tidigare. Mördaren hade den gången omkommit i en bilbrand. Kan det trots allt finnas något samband?

Tack vare Marias kamp och envishet tonar bilden av en mördare fram - en människa sviken och förnedrad till den punkt där verkligheten ger plats för vansinnet. Men det blir en kamp där Maria är nära att mista allt som betyder något för henne.


Tankar om titel och omslag
Jag gillar omslaget på något vis, speciellt de blå tonerna. Dock känns omslaget ganska så brutalt. Titeln har jag inget att säga om.

Mina tankar om boken
Jag vet att jag har läst Inte ens det förflutna av Anna Jansson tidigare, men det är då så länge sedan att jag glömt bort vad den riktigt handlade om. Sen så går ju Maria Wern både nu och då på tv och jag har sett lite av filmatiseringarna här och var.

Stum sitter guden var inte alls som jag hade förväntat mig. Jag hade fått för mig att alla böckerna utspelade sig på Gotland, men denna utspelar sig ju någon helt annanstans. Under läsningens gång ser jag ju såklart skådespelarna framför mig när jag läser, men det gör mig inte så mycket.

Jag hade lite problem med språket i denna, en del bitar känns väldigt korthuggna. Och så finns det andra delar där det hela känns som en enda föreläsning och det bara blir en massa uppradande av olika fakta.

Däremot gillade jag att boken tog avstamp i den nordiska mytologin, det tyckte jag var spännande.

Jag tyckte att den var lite seg i början, men mot slutet blev den ganska så spännande. Det är ok som underhållning och detta är ju bara första boken.

3 bra saker med boken: spännande, nordisk folktro och underhållande

Betyg: 3/5

Tidigare läst av denna författare
Har inte läst något av denna författare tidigare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...