31 januari 2020

Helgfrågan v. 5 : Böcker i hemmen & motion


För att starta upp fredagen tänkte jag svar på Mias helgfråga efter att ha funderat lite på den igår kväll.

Du är hemma hos någon du tycker om och respekterar. Vilken bok skulle du vilja se på nattduksbordet? Hur skulle du reagera om personen inte hade några synliga böcker alls i sin bostad? 

Det skulle absolut inte få mig att tycka sämre om personen, alla är ju olika. Men visst är det roligt om man ser att personen har böcker och då får man ju genast fler saker att prata om. Jag tycker inte att det måste finnas en speciell typ av böcker.

Bonusfråga: Den 1/2 är det löpningens dag så jag  undrar om ni utöver något idrott eller motionerar?

Kan börja med att säga att jag inte alls tycker om löpning, det verkar så fruktansvärt tråkigt eller så fattar jag helt enkelt inte grejen.

Det blir mycket promenader och för tillfället är det en hel del snöskottning vilket jag ändå räknar till vardagsmotion.

Utöver det så försöker jag att åka skidor lite nu och då.

30 januari 2020

Ingenting mindre än ett mirakel

Titel: Ingenting mindre än ett mirakel
Originalets titel: Bridge of Clay (2018)
Författare: Markus Zusak
Översättare: Anna Strandberg
Serie: -
Antal sidor: 539 
Utgivningsår: 2019
Förlag: Norstedts
Utläst: 8/1

Handling
De fem bröderna Dunbar lever tillsammans i ett nedgånget hus i utkanterna av Sydney. Rory, Henry, Tommy, Clay(ton) och Matthew har ett helt menageri av djur och tar hand om varandra så gott det går utan några som helst vuxna närvarande. De slåss och förälskar sig och ägnar sig åt sina favoritintressen: pianospel, långdistanslöpning, Homeros Odyssén eller Michelangelos konst. En dag dyker Mördaren upp, det är fadern som fått detta epitet av sönerna i och med modern Pennys frånfälle. Michael Dunbar sträcker ut en hand mot sina söner och berättar om sitt Stora Projekt. Han tänker bygga en bro över floden Amahnu och nu behöver han deras hjälp. Clay är den ende av bröderna som nappar på faderns förslag och följer med honom för att bygga den bro som ska bli ett minnesmärke över deras förgångna och gottgöra alla faderns misstag.

Tankar om titel och omslag
På nåt vis så gillar jag omslaget, med allt det orangea och så silhuetterna av de som befinner sig på taket. Där finns en stark koppling till boken. Titeln har jag däremot lite svårare att koppla till boken, speciellt om man jämför med originaltiteln.

Mina tankar om boken
Boktjuven av samme författare hör till en av mina absoluta favoritböcker, men det är också det enda jag läst an honom. Därför var det intressant att läsa en annan bok av honom och då en bok som jag tycker riktar sig främst till vuxna. Vad jag kan säga är att det är ingen ny Boktjuven direkt, men det är fortfarande en bra och gripande historia.

Jag hade lite svårt att komma in i boken, men det löste sig efter att man hade tagit sig en bit in i boken. I början hade jag också svårt att hålla isär bröderna och deras egenheter, men det löste sig också senare. Boken börjar med ett slut kan man säga och i vartannat kapitel därefter får man nutid och dåtidshistorien. Jag tycker den historien i det förflutna är mer intressant, speciellt den som handlar om brödernas mor och hennes liv. Jag blir inte lika hänförd av nutidshistorien, men bit för bit knyts det ihop till en enda sammanhängande historia. Så jag tycker ändå att den är berättad på ett bra, om än lite annorlunda sätt.

Språket upplevde jag som både enkelt och svårt på samma gång. Språket känns ibland lite högtravande och alltför detaljrikt även om det flyter på bra medan man läser då det i regel är väldigt korta kapitel.

Med tanke på att det tog ett tag att komma in i boken och lära känna karaktärerna så är det en fin historia, speciellt ju mer mot slutet man kommer och historierna blir mer och mer sammanvävda. Då blir det också lite rörande.

Jag tror också att detta är en bok som är bättre att läsas utan att man vet så mycket om den innan. Jag känner mig lite förvirrad över vad jag egentligen tycker om boken för det finns mycket som är bra, men så finns det en del för mig viktiga saker som drar ner betyget lite grann.

3 bra saker med boken: lättläst, Australien, bröderna

Betyg: 3/5

Tidigare läst av denna författare
Boktjuven

29 januari 2020

Tv-serie: Min fantastiska väninna säsong 1

Handling
When the most important friend in her life seems to disappear without trace, Elena Greco, an elderly woman living in a house crammed with books, switches on her PC and starts writing her own story, and that of Lila. She tells the tale of their friendship, which started at school in the 1950s. Set in a dangerous but fascinating Naples, it is just the start of a story spanning sixty years of life. A tale that attempts to unveil the mystery of Lila, Elena's brilliant friend. Her best friend, and her worst enemy.

Den första säsongen har 8 avsnitt och i huvudrollerna ses Margherita Mazzucco och Gaia Girace.

Jag såg klart säsongen 6 januari.

Serien är baserad på Elena Ferrantes Neapelkvartett.

Mina tankar
Jag tyckte inte lika bra om Elena Ferrantes böcker som många andra, men trots det kände jag ändå ett sug efter att se tv-serien men den stod inte direkt högst upp på min prioriteringslista.

När jag sedan såg att SVT skulle sända dessa kring jul/nyårs-helgerna så passade det ganska bra att se de 8 avsnitten.

Jag måste säga att jag nog tycker bättre om serien än vad jag gör om böckerna. Det hela blir så mycket mer levande och jag kan uppskatta andra saker mer än vad gjorde i boken. Framförallt gillar jag miljöerna, de känns så naturliga på något vis.

Vad som slår mig när jag ser filmatiseringen är framförallt hur fattigt kvarteret är och hur mycket våld som finns där. Det känns mycket mer än när man bara läser böckerna.

Mitt största problem med serien är nog att jag inte gillar Lila eller Elena speciellt mycket. Men jag tycker det är intressant att se miljöerna och den historiska kontexten. Jag gillar också att följa Elena i skolan och hur hon utbildar sig.

Sedan tycker jag skådespeleriet är väldigt bra, både av de två flickorna som spelar Elena och Lila som unga, men också de som spelar karaktärerna i tonåren. En sista sak som jag gillar är musiken i serien, den är riktigt dramatisk och fin.

Detta är nog en av de få gånger där jag tycker bättre om filmatiseringen än vad jag tycker om böckerna.

28 januari 2020

Tisdagstrion v.5: Bokomslag i min favoritfärg

Även den här veckan tänkte jag delta i tisdagtrion som anordnas av Ugglan och boken.

Den här veckan är temat bokomslag i min favoritfärg. Ett ganska enkelt tema, men problemet är ju att det finns så många böcker att välja på.








Länktisdag #48

Den här tisdagen tänkte jag att jag skulle visa upp lite länkar och sådant som jag reagerat på den senaste tiden.

1. Johanna Lundin som boktipsare i Go´kväll. Johanna Lundin som nog är ganska känd inom bokbloggarvärlden har börjat som boktipsare i Go kväll. Programmet finns såklart på SVTplay.

2. Tänker tipsa om ytterligare ett tv-program som har lite sportanknytning, Sverige mot Norge, som finns på TV4Play. Kända skididrottare och skidskyttare från både Norge och Sverige samlas på en ö för att tävla och diskutera sina karriärer. Påminner en del om Mästarnas mästare. Jag tycker detta är riktigt underhållande och det är kul att få profiler såsom Charlotte Kalla, Hanna Öberg, Therese Johaug och Petter Northug i helt andra sammanhäng.

3. Allra sist vill jag tipsa om en podcast som heter Currently reading. Detta är en podcast som jag nyligen hittat men den får verkligen min läslust att växa. Två kvinnor som veckovis samtalar om böcker de läst och sina läsupplevelser. Avsnitten innehåller också en fördjupning med ett tema, ex tv-serier som paras ihop med böcker. Väldigt mysig är den också.

4. Fannys journal har tipsat om en hel drös med böcker där naturen lyfts fram.

26 januari 2020

Min bokresa #74 - Att läsa om böcker

Nu har jag kommit in igen efter att ha varit ute och skottat en del snö och ska snart sätta mig och äta middag. Innan det tänkte jag vara med i Camillas bokresa som den här gången ställer sig frågan om vi brukar läsa om böcker och av vilka anledningar vi gör det. 

Jag läser om böcker väldigt sällan, men det händer. Då är det ofta av någon speciell anledning. Antingen var jag så ung att jag har glömt mycket och vill läsa om boken igen. Så var fallet med Annika Thor och hennes En ö i havet - böckerna. 

Markus Zusaks Boktjuven läste jag om för något år sedan när den var med i en readalong och samma sak är det nu med The Hobbit av J.R.R. Tolkien.

Det är nog det jag kan komma på. Vanligtvis brukar jag inte vara så pigg på att läsa om böcker och speciellt om man verkligen har tyckt om boken. Det är som att man är rädd att förstöra den där första, fantastiska läsupplevelsen. 

Jag läste en några klassiker när jag var yngre också och ibland skulle jag tycka det vore kul att läsa exempelvis Jane Austen på engelska och se vad man tycker om böcker då. Sedan kan ju den ålder man är i också påverka vad man tycker om boken. Min "boksmak" idag är kanske inte densamma som för tio år sedan. 

25 januari 2020

Dolt i mörker

Titel: Dolt i mörker
Originalets titel: The Chalk Pit (2017)
Författare: Elly Griffiths
Översättare: Carla Wiberg
Serie: Ruth Galloway #9
Antal sidor: 309
Utgivningsår: 2017
Förlag: Forum
Utläst: 28/12

Handling
I en gammal kalkstenstunnel i Norwich hittas ben från ett människoskelett. När rättsarkeolog Ruth Galloway undersöker benen visar de sig inte alls vara något medeltidsfynd, utan tycks nyligen ha kokats och grävts ner. Fallet hamnar på kriminalinspektör Harry Nelsons bord, och efter att en ung kvinna anmälts försvunnen börjar han undersöka mystiska rykten om ett underjordiskt samhälle för hemlösa.

Kort därefter hittas en död kropp utanför polisstationen, samtidigt som en småbarnsmamma spårlöst försvinner från sitt hem. När frun till Nelsons kollega Clough också försvinner ställs utredningen på sin spets. Ruth och Nelson måste jobba tillsammans för att avslöja de mörka hemligheter som döljer sig i underjorden, innan det är för sent.


Tankar om titel och omslag
Har inte så mycket att säga om vare sig titel eller omslag. Omslaget känns ju ganska mörkt och olycksbådande.

Mina tankar om boken
Böckerna om Ruth Galloway är för mig en perfekt mysdeckare. Speciellt när man lärt känna karaktärerna så väl så att de känns igen och man bara kan luta sig tillbaka och få ett bra mysterium serverat.

Jag läste denna som e-bok, vilket kändes lite ovanligt. Men det var inga problem alls att hänga med. Sen tycker jag det är kul när "gamla" karaktärer från tidigare böcker återkommer i någon form vilket ju ofta sker i Griffiths böcker.

Det tar ett tag innan mysterierna och brotten kommer igång, men när det väl gör det så blir det riktigt spännande och intressant Idén med underjordiska samhällen är fascinerande. Brotten berör mig ovanligt mycket, men det beror kanske på att de som som blir offer är extra utsatta.

Jag tycker det händer relativt mycket i framförallt Ruths privatliv och mot slutet var det verkligen hetsläsning för jag vill veta hur det skulle gå. Slutet på Dolt i mörker gör att jag vill läsa fortsättningen väldigt snart.

3 bra saker med boken: karaktärer, spännande och mysig

Betyg: 4/5

Tidigare läst av denna författare
Flickan under jorden
Janusstenen
Huset vid havets slut
Känslan av död
En orolig grav
De utstötta
De öde fälten
En kvinna i blått

24 januari 2020

Helgfrågan v.4: Böcker och film


Denna vecka har min praktik börjat så det har varit många nya intryck den här veckan. Veckorna framöver är jag "ledig" fredagar för egna studier, men jag tänkte göra en liten paus och svara på Mias helgfråga. 

Många böcker blir idag filmatiserade, vilka böcker skulle du önska blev film/tv-serie?
Jag tycker det hela tiden kommer ut nya filmatiseringar av böcker man läst eller vill läsa. Ibland läser man också böcker där jag åtminstone har tänkt att den skulle passa perfekt i ett annat format. 

Av de böcker som jag kan komma på så här på rak arm är det t.ex. Jag kommer hem till jul av Joanna Bolouri. Tror den skulle kunna bli riktigt mysig som julfilm. (Om ni vill ha en tv-serie som påminner lite om den boken tipsar jag om Hjem til jul).

Sen hade jag gärna sett en del deckarserier som film eller tv-serie såsom Elly Griffiths böcker om Ruth Galloway eller Carin Gerhardsens deckare.

När det gäller populära Young Adult-böcker finns det en hel drös som jag skulle önska blev film, exempelvis Caraval, Rör mig inte, och Tårar i havet.

Bonusfråga: Några böcker blir film 2020, är det någon du tänkt se?
Jag har inte superkoll på böcker som blir filmatiserade och många gånger faller det på att jag inte läst boken. 

Men har ju hört mycket bra om Unga kvinnor - filmen, men där måste jag ju läsa boken först. Samma sak även med Liane Moriartys bok som håller på att bli tv-serie.

Sedan kommer det väl dyka upp en hel del andra filmer också under årets gång. 

Läsplanering februari


Januari är snart över och inte har jag hunnit läsa något av det jag hade i min TBR för januari.

Därför hade jag tänkt att februari skulle bli en månad där jag ska försöka läsa de böcker som jag inte hunnit med tidigare.

Ändå har jag planerat in några böcker jag skulle vilja läsa under månaden om jag hinner med.

Först ut är en diktsamling, Berör och förstör: dikter för unga. Dikter är inte något som jag brukar läsa, men jag läste om denna antologi på någon blogg och blev så nyfiken på den.

En annan bok jag skrivit upp på min TBR efter att ha sett hur många inlägg både på Facebookgrupper och bloggar är Nora eller brinn Oslo brinn av Johanna Frid. Av någon anledning hade jag fått för mig att det var en tegelsten, men det är den ju inte. Jag hade inte heller förstått att den handlar bland annat om endometrios så jag är nyfiken på att läsa den.

En sista bok jag sätter upp på min TBR är Clockwork Angel av Cassandra Clare som är den första delen i hennes andra serie The infernal devices. Jag vill ju gärna läsa hennes första serie och enligt författaren själv ska man mellan del 3 och 4 i den serien läsa den här trilogin. Lite förvirrat alltså. Handlingen verkar i alla fall spännande och jag fram emot att få läsa steampunk.

Under februari och mars är det också dags att läsa The Fellowship of the Ring av J.R.R. Tolkien i den readalong som jag deltar i. Den serien har jag inte läst förut och filmerna är det väldigt länge sedan jag såg så det ska bli kul.

23 januari 2020

Tv-serie: Orphan Black säsong 3

Handling
Orphan Black follows outsider, orphan and street-wise chameleon Sarah. After witnessing a woman's suicide, Sarah assumes the stranger's identity - who happens to look just like her. Expecting to solve all her problems by cleaning out the dead woman's savings, Sarah is instead thrust headlong into a kaleidoscopic mystery as she realizes the dizzying truth - she and the dead woman are clones. As Sarah searches for answers, she discovers the chilling fact that there are more people like her out there - genetically identical individuals who were planted in unsuspecting birth parents and nurtured in completely different circumstances. With no idea who created the clones, she'll need to discover the reason in a hurry as an assassin is killing them one by one.

Den tredje säsongen har 10 avsnitt och i huvudrollerna ses bland annat Tatiana Maslany, Jordan Gavaris och Ari Millen.

Jag såg klart säsongen 4 januari.

Mina tankar
Orphan Black har hamnat högt upp på listan över mina favoritserier av många anledningar. Nu börjar det också ha hänt så pass mycket att det är svårt att gå in på detaljer för jag vill verkligen inte spoila någonting.

Det finns så många saker jag gillar med serien. Tatiana Maslany gör ett fantastiskt jobb med att gestalta 5 olika karaktärer på 5 olika sätt. Sedan är serien såklart väldigt spännande också och man får hela tiden nya funderingar medan man tittar. Detta är också en serie där jag inte kan förutsäga vad som ska hända och på bara 10 avsnitt hinner det hända många saker.

Förutom spänningen i att följa systrarnas jakt på svaren om sig själva så blandas det även med en del andra storylines. En del är nästan like farsaktiga då det ibland kan kännas lite malpacerat med komik i en så pass intensiv serie. Jag tror att man måste ha en lite speciell humor för att kunna uppskatta det.

En av anledningarna till att jag läste Dr Moreaus ö var just att den förekommer i den tredje säsongen av serien. Den har en ganska framstående roll på ett vis. Serien handlar mycket om vetenskap och etik, vad som är rätt och riktigt när det gäller svåra frågeställningar.

I den här tredje säsongen får vi såklart många svar till vad som tidigare hänt i serien, men det dyker upp flera andra aktörer som vill ha något av systrarna som de måste bekämpa. Vid det här laget finns det ett ganska starkt systerskap mellan Sarah och alla de andra tjejerna som jag på något vis tycker är fint att se.

Avslutningen av säsongen var inte förvånande i sig, men jag såklart sugen på att se mer och hur det kommer att gå för alla inblandade.

Hur säsongen slutar
Allison gör en deal med Dyad och Topside och ger bort originalgenomet för klonerna, som visar sig vara hennes mormor som Sarah, Felix och Mrs S tagit med sig från London. Dock får de vetskap om att det finns ytterligare en organisation som styrt både projekt Leda med de kvinnliga klonerna och Castor med de manliga klonerna hela tiden. Castor-klonen Mark har återförenats med Gracie, men bestämmer sig motvilligt för att hjälpa Sarah och de andra för att få bort dr Coady. Rachel har försvunnit och en annan oskyldig klon har tagit hennes plats. Rachel vet inte vart hon är, men det visar sig att en av vetenskapsmännen från det första projektet har hand om henne - Mrs Duncan som försvann spårlöst. Allison och Donnie fortsätter med sin drogverksamhet, nu har hon dessutom vunnit skolvalet. Helena är återförenad med sina systrar och har hjälpte dem genom att döda en annan Castor-klon. Hon är också gravid. Delphine tar farväl av Cosima och blir skjuten. 

Orphan Black säsong 1
Orphan Black säsong 2

22 januari 2020

Tretton skäl varför

Titel: Tretton skäl varför
Originalets titel: Thirteen Reasons Why (2007)
Författare: Jay Asher
Översättare: Ulrika Junker Miranda
Serie: -
Antal sidor: 298 
Utgivningsår: 2010
Förlag: Langenskiölds
Utläst: 15/12

Handling
Hoppas ni är beredda, för jag tänker berätta mitt livs historia. Närmare bestämt varför mitt liv tog slut. Och om du lyssnar på de här banden så är du en av orsakerna till det.
Hanna Baker var både snygg och populär. Och ändå tog hon sitt liv. I den här omskakande boken får vi veta de tretton bakomliggande orsakerna.


Tankar om titel och omslag
Jag gillar inte omslaget, känns väldigt rörigt och säger ingenting om boken. Titeln är däremot bättre, den väcker i alla fall mitt intresse.

Mina tankar om boken
Detta är en bok som jag har velat läsa väldigt länge, men som jag inte har kommit mig för att läsa förrän Camilla erbjöd sig att läsa den med mig.

Det är en speciell historia, just på grund av att man redan vet hur den kommer sluta när man börjar läsa den. Jag brukar inte bli obehaglig till mods när jag läser men här är det riktigt nära. Det kanske beror på att man ser alla tecken på hur Hannah mår dåligt och hur det hela tiden blir värre och att ingen hjälper henne.

Det som berör mest är ju såklart Hannahs berättelse och det är ju också det boken handlar om. Man vet ju redan hur det kommer att sluta för henne och man kan verkligen se den där "snöbollseffekten" och hur saker och ting eskalerar och växer och blir större.

Det finns en väldigt frånvaro av vuxna och jag känna det hade varit intressant att även få vuxnas perspektiv på historien då detta är enbart ur Hannahs ögon.

Upplägget känns ganska unikt, istället för kapitel är det "band" och mycket av historien är faktiskt kursiverad då det är Hannahs ord man läser. I vanliga fall kan jag tycka det är lite jobbigt att läsa, men det funkade riktigt bra.

Tretton skäl varför tar upp många svåra ämnen och den handlar inte bara om självmord utan om andra allvarliga problem.

Det är också en bok som lämnar en med en hel del tankar, både kring psykisk hälsa men även andra teman såsom skuld. En sak är i alla fall säker, den lämnar ingen oberörd.

3 bra saker med boken: upplägget, handlingen och svåra ämnen

Betyg: 4/5

Tidigare läst av denna författare
Har inte läst något av denna författare tidigare.

21 januari 2020

Tisdagstrion v.4: Öar

Den här veckan tänkte jag hoppa på Ugglan och bokens Tisdagstrio som går ut på att lista en trio böcker på ett givet tema. Den här gången är temat öar.

Jag funderade en del på det här temat för det finns ju många länder som är öar. Men till slut valde jag ut dessa tre böcker som utspelar sig på isolerade öar. Titlarna är länkade till recensionen.

Först ut har vi Dr Moreaus ö av H.G Wells. Anledningen till att jag valde att läsa den var tv-serien Orphan Black där boken spelar en viktig roll. Jag blev väldigt positivt överraskad av denna klassiker - dels var den lättläst och den mörka stämningen i boken.

Den andra boken är också en klassiker, Och så var de bara en av Agatha Christie. Jag gillar hennes mysteriet och denna är inget undantag. Det är något speciellt med böcker som utspelar sig på en plats där människorna är helt avskurna från resten av världen.

Den sista boken får bli Guerneys litteratur- och potatisskalpajssällskap av Mary Ann Schaffer. Den är skriven som en brevroman och utspelar sig under efterkrigstiden.

En bok - olika omslag

Den här veckan är det dags att visa upp ytterligare en bok med olika omslag.

Den här gången tänkte jag visa upp Läsarna i Broken Wheel rekommenderar av Katarina Bivald.

Svenska originalomslaget


Ett av de engelska omslagen

Danskt omslag

Portugisiskt omslag

Alla omslagen har ju en sak gemensamt, de har böcker på omslaget. Det tycker jag är en rolig och fin detalj. 

Det svenska tycker jag är fint och ändå ganska enkelt, även om det innehåller lite detaljer så tar det inte över. 

Det danska gillade jag från början med bokhyllan, men sen märkte jag att det är människor i bokhyllan så då tycker jag inte det är lika snyggt. Jag hade föredragit om bokhyllan utan människor i den. Jag gillar själva typsnittet på titeln. 

Det portugisiska omslaget är väl trevligt och så, men jag tycker inte riktigt att människan på omslaget passar in. Jag tycker inte riktigt att det passar som ett bokomslag, även om det är en trevlig bild. Däremot gillar jag dalahästen på omslaget - typiskt svenskt. 

Det blåa engelska omslaget tycker jag är väldigt fint, framförallt gillar jag den nyansen av blått, boken och de gula detaljerna. 

Den här gången får jag nog utse det engelska omslaget till min favorit.

Vad tycker ni om omslagen?



20 januari 2020

Tänk snabbt v.4

Ikväll känner jag mig ganska trött, har gjort första dagen på min praktik så det har varit många nya intryck.

För att varva ned tänkte jag i alla fall göra Tänk snabbt som kommer från Enligt O.

Guldbaggegalan eller Oscarsgalan?
Inte för att jag föredrar någon av galorna, men hellre Oscarsgalan.

feelgood eller deckare?
För tillfället föredrar jag deckare, antar att lusten efter feelgood kommer bli starkare mot våren och sommaren.

bokserier eller fristående böcker?
Jag gillar både ock, men det finns något väldigt skönt med att få en komplett historia i en bok.

bok som tv-serie eller bok som film?
Går ju att få med så mycket mer innehåll i en tv-serie än en film.

te eller kaffe?
Alltid te! Har inte lärt mig att dricka kaffe...

19 januari 2020

Min bokresa #74 - favoritförfattare eller blivande favoritförfattare

Söndag förmiddag och jag tänkte svara på bokresan som Camilla håller i innan det är dags att starta dagen på riktigt.

Den här handlar det om favoritförfattare eller blivande favoritförfattare.

Nu började jag fundera på vad det är som gör någon till ens favoritförfattare för spontant känner jag att jag har många som kvalar in på den listan. Bara förra året tyckte jag att jag upptäckte så många nya författare. Dessutom tycker jag att sånt kan variera också från gång till gång, det blir aldrig samma svar.

Men jag tänker helt enkelt lista några favoriter här nedan och så blivande favoriter

Favoriter
Simona Ahrnstedt
Elly Griffiths
Anna Jakobsson Lund
Gillian Flynn
Brandon Sanderson

Blivande favoriter
Karin Slaughter
Chimamanda Ngozi Adichie
Camilla Grebe

18 januari 2020

Svärdets makt

Titel: Svärdets makt
Originalets titel: A Storm of Swords (2000)
Författare: George R.R. Martin
Översättare: Louise Thulin
Serie: Sagan om is och eld #3
Antal sidor: 961
Utgivningsår: 2012
Förlag: Forum
Utläst: 11/12

Handling
De sju konungarikena är en värld präglad av vild skönhet och mäktig magi. Men också av förräderi, girighet och ärelystnad, där ädlingar och ofrälse, hjältar och skurkar, fria och slavar kämpar för att överleva och finna sitt öde.
Striderna om järntronen är våldsamma och grymma och kriget fortsätter med oförminskad styrka. Nya allianser bildas och gamla upplöses. Vänner blir fiender och rivaler sluter fred. Intriger och ränkspel men också vänskap och kärlek, mod och offervilja underblåser maktkampen. Joffrey av huset Lannister sitter på järntronen i Kungshamn, en ung och bortskämd pojke som regerar över de sju konungarikena med hjälp av sin ärelystna moder. Hans bittraste rival, lord Stannis, är besegrad. Men Robb Stark, som nu har hela Norden under sig, vinner hela tiden nya framgångar i kriget och spelar ett högt spel i kampen mot Joffrey och huset Lannister.

Under tiden färdas Daenerys stormfödd fram över det blodbesudlade och öde landskapet i östern, en drottning i exil med de tre sista drakarna i världen i sin vård. Målmedvetet samlar hon ihop sina styrkor för att inta Kungshamn och en dag bestiga järntronen för gott.


I en svunnen tid inträffade en våldsam klimatförändring. Somrarna varar i decennier men följs av vintrar långa som en livstid. Längst upp i Norden ligger muren av is, ständigt bevakad av brödraskapet som vigt sitt liv åt uppgiften att skydda de sju konungarikena mot den eviga kölden och okända faror. Långt bortom muren lever rövarna, isolerade från människorna och efter sina egna lagar. Tillsammans med en hord mytiska varelser, vålnader och gengångare, vandrar de nu över Frosttändernas gudsförgätna fjällvidder och vidare söderut.


Tankar om titel och omslag
Jag föredrar det här omslaget. Egentligen inte så uppseendeväckande, men det märks ju att det är fantasy. Jag har dock väldigt lätt för att blanda ihop titlarna på de olika delarna.

Mina tankar om boken
Den här gången blev det inte ett flera år långt uppehåll med att läsa denna bokserie. Förra delen läste jag i juli så det är bara några månader den här gången. Och det är tur för då tror jag man hänger med lite bättre både när det gäller karaktärer och händelser.

Svärdets makt läste jag tillsammans med Camilla. Jag tycker det gick riktigt bra att läsa den och det kändes gå ganska så fort, men det beror kanske på att man läste lite varje dag.

Det är ju som sagt ganska många karaktärer man får ta del av. Jag har svårt att välja ut favoriter då jag tycker att alla tillför något. Det pendlar också under bokens gång. Men det finns några karaktärer som jag alltid tycker är intressanta och det är framförallt Tyrion, Sansa och Daenrys. I den här boken får också Jaime Lannister egna kapitel. Hans kapitel är intressanta om än ganska obehagliga att läsa. Det som slår mig  med hans kapitel är att berättarstilen känns väldigt annorlunda jämfört med de andras.

Jag vill inte gå in alltför mycket på vad som händer, men många har ju säkert sett tv-serien. Vissa händelser har jag hört talas om i populärkulturen men det var intressant att få läsa det själv. Det blir ju väldigt mycket olika intriger.

Bokens tempo varierar också. Det finns sidor där det inte händer så mycket överhuvudtaget och så kan det hända väldigt mycket senare på få sidor. Men överlag tycker jag det är lättläst och mot slutet blir det också väldigt spännande. Nu slutar det ju så att man vill läsa nästa bok nästan direkt för jag känner att jag har ganska många funderingar om vad som ska hända.

Det är en väldigt omfångsrik värld som byggs upp av George R.R. Martin och jag tycker också i regel att miljöskildringarna är bra. Det är lätt att se händelser och miljöer framför sig.

Nu har jag ju ännu inte sett tv-serien då jag tänkt läsa böckerna först, men läsningen gör mig ju såklart riktigt sugen på att börja med den.

3 bra saker med boken: världen. spännande och intriger

Betyg: 4/5

Tidigare läst av denna författare
Kampen om järntronen
Kungarnas krig

17 januari 2020

Helgfrågan v.3: Header


Även den här veckan hakar jag på Mias helgfråga.


Den här veckan är frågan: Är du nöjd med din header? Hur skapade du den?

Ärligt talat vet jag inte riktigt hur jag skapade den. Jag tror någon gång att jag mest satt och lekte och fixade lite med bloggen och så hittade jag att man kunde lägga till en bild så på den vägen är det.

Sen är jag väldigt dålig på att veta hur man ska ändra och få till utseende på blogger så jag gör det som är enklast.

Utseendet är jag ganska nöjd med, både bilden som jag ändrade för ett tag sedan och färgtemat på själva bloggen.

Bonusfrågan var att komma med förslag på helgfrågor och det tänker jag klura på lite till.

16 januari 2020

En klurig jul

Titel: En klurig jul: julsaga i 24 kapitel
Originalets titel: -
Författare: Ingelin Angerborn
Illustratör: Per Gustavsson
Översättare: -
Serie: -
Antal sidor: 103 
Utgivningsår: 2018
Förlag: Rabén & Sjögren
Utläst: 24/12

Handling
När Rutan skriver ner vad hon önskar sig i julklapp hamnar en kompis överst på listan. Men Rutan är rädd att det kan bli lite knepigt för tomten att fixa det. Som tur är dröjer det inte länge förrän hon hittar en alldeles själv. En som kan göra sig osynlig. En som gärna äter metallskrot till middag. En som har kommit vilse och längtar hem.

Tankar om titel och omslag
Titeln tycker jag är väldigt frän, funkar som på flera sätt. Ett väldigt juligt omslag är det också.

Mina tankar om boken
I flera år har jag försökt läsa någon adventsbok och ofta har det också blivit barnböcker då. De är ju väldigt lättlästa och det blir bara några sidor varje dag, men jag tycker det är lite roligt.

Den här berättelsen är ganska så underhållande och rolig, men den innehåller såklart lite allvar också. Det är verkligen en liten sagokänsla över boken och den är väldigt fantasifull med utomjordningar, gnöl och allt vad det är.

En riktigt mysig adventsbok som jag tror passar yngre läsare väldigt bra.

3 bra saker med boken: julkänsla, fantasifull, bilder

Betyg: 3/5

Tidigare läst av denna författare
Har inte läst något av denna författare tidigare.

15 januari 2020

Tv-serie: Home for Christmas - Hjem til jul säsong 1

Handling
Alla andra har hittat den rätte och är redo att tackla familjemiddagarna över jul. Alla förutom Johanne. Så för att undvika alla påträngade frågor om hennes kärleksliv sätter Johanne en plan i verket för att hitta den perfekte pojkvännen att ta med sig hem till jul.

Säsongen har 6 avsnitt och i huvudrollerna ses bland annat Ida Elise Broch, Gabrielle Leithaug och Felix Sandman.

Jag såg klart säsongen 23 december.

Mina tankar
Jag hittade denna serie när jag bläddrade runt på Netflix och var sugen på att se något med julstämning. Dock blev jag lite förvirrad i början när serien var dubbad till engelska, men som tur var gick det att ändra så det blev rätt.

Jag måste säga att utvecklingen av serien förvånade mig  något. Jag trodde det skulle vara en lättsam "rom-kom" och till viss del är det väl det men den är inte lika glättig och amerikansk som man kanske är van att se i filmer.

Den är underhållande och Johannes jakt på kärleken är underhållande och det uppstår en hel del pinsamma situationer. Men den handlar om så mycket mer, framförallt om hennes familj och föräldrar.

Jag tycker det var kul också att Johanne är en sjuksköterska och att man även får en liten inblick i hennes arbete, arbetsvillkor och patienter. Den danska gamla tanten är helt klart min favorit.

Då jag studerar statsvetenskap och framförallt vårdens organisation blev jag extra förvånad och glad över att det finns en scen som tar upp de organisationsproblem som vården dras med. Har aldrig hört New Public management nämnas i en komediserie förut på det sättet!

Man får såklart lite julfeeling också, det är vinter och mycket snö. Sen drivs det också med den norska traditionen(?) med skidturer och allt vad det innebär och jag hade väldigt roligt åt det hela.

Home för Christmas var för mig en väldigt trevlig överraskning, men det kan också bero på att jag hade noll förväntningar också.

Slutet lyckas vara fint, lite sorgligt, underhållande och väldigt oväntat. Det gör också att jag gärna vill veta mer då det slutar med en cliffhanger.

14 januari 2020

En bok - olika omslag

Ytterligare dags att visa upp ännu en bok som har fått en del olika omslag.

Den här gången tänkte jag visa upp omslaget till Min fantastiska väninna av Elena Ferrante. Här ska också erkännas att jag inte är så förtjust i böckerna som många andra.

Ett av de italienska omslagen

Svenskt omslag

Holländskt omslag

Spanskt omslag

Som ni kanske märker hade jag inte med de engelska omslaget, men jag ville visa upp några som jag tyckte var lite annorlunda. 

Vad jag kanske är mest förvånad över är hur olika alla omslagen är. 

Det italienska tycker jag ändå är ganska fint tecknad, det har barnen som visar att det handlar om deras unga år.

Det svenska omslaget tycker jag är tråkigt och intetsägande. Sen gillar jag inte den tecknade stilen, den tilltalar i alla fall inte mig.

Jag tycker Hollands omslag är annorlunda, men jag gillar det ändå. Framförallt tänker jag på tv-serien och den miljö som boken utspelar sig i där det är just trånga kvarter. 

Det spanska omslaget känns ju enkelt och lite mystiskt på något vis. Det jag kanske inte riktigt förstår är varför romanens namn står med rosa bokstäver medan resten är svarta. 

Jag har svårt att välja ut en favorit, jag gillar både det italienska och det spanska fast de är ganska olika varandra. Det italienska är betydligt ljusare och gladare på något vis så jag får nog ändå välja ut den. 

Vad tycker ni om de olika omslagen?




13 januari 2020

Tänk snabbt!

Enligt O har en liten kul utmaning där man ska välja snabbt mellan två kulturrelaterade alternativ.

ute eller inne?
Jag gillar definitivt att vara ute på vintern, speciellt fram emot påsk och vårvintern då det är som allra bäst med skidåkning och skoter men januari är tung och ofta brukar det bli någon köldknäpp. All snöskottning gör det inte heller bättre fast det är bra motion.

tv eller bok?
Jag föredrar böcker, men blir en del tv också. Speciellt nu när det är vintersport hela tiden.

Klubben eller K?
Inte så insatt i vare sig den ena eller andra, men Klubben lockar mig mer och finns på min Want-to-read på Goodreads.

Netflix eller HBO?
Har inte HBO och ser ofta serier på Netflix. Enkelt och smidig direkt i tv:n.

Megxit eller Brexit?
Brexit känns bara utdraget och väldigt tjatigt vid det här laget. Som svensk kan jag inte förstå vad som är så upprörande med att några vill komma bort och förändra sin roll i kungahuset. De är bara människor och jag tror knappast det är så enkelt att vara av kungligt blod i England.

Veckoplanering v.3

Förra veckan hann jag inte alls läsa lika mycket som jag hade hoppats på så därför kommer nog läsplaneringen se ungefär likadan ut som föregående vecka.

Nu börjar den nya terminen snart och den här veckan blir det dels lite bilåkande för att göra lite ärenden och senare under veckan är det hemtenta plus att hinna packa och förbereda inför praktiken som börjar nästa vecka. Ser fram emot praktiken och få komma ut i verkligheten ett tag.

Tillsammans med Camilla läser jag Czentes omega av Anna Jakobsson Lund. Jag gillar det jag läser och att det känns så unikt både när det gäller genre och handling.

I en annan readalong läses The Hobbit av J.R.R. Tolkien där det är uppdelat hur man läser. Än så länge går den bra att läsa och jag tycker den är enklare att läsa den här gången.

Jag håller fortfarande på med Bokhanden på Riverside Drive av Frida Skybäck. Jag gillar det jag läser, men jag har inte haft tid att sätta mig ner och läsa klart boken.

Näst på tur står fortfarande Annars skjuter jägaren mig av Nele Neuhaus.



12 januari 2020

Min bokresa #72 - It's a new year! Book tag!

Även den här veckan är jag med på Camillas bokresa som den här veckan är några frågor om böcker och planer inför det nya året.

1. Do you do the goodreads challenge? If so what is your goal for 2020?
Jag har kört den utmaningen i några år. Ibland har jag misslyckats med den men har också lyckats en del andra år.

I år ligger målet på samma antal som förra året, 55 böcker och det ju drygt en bok i veckan. Vill ha ett mål som känns realistiskt för mig att klara av också.

2. What are som other reading goals/challenges you're setting yourself?
Jag har också som mål att läsa 12 klassiker under året och utöver detta gör jag också Popsugars reading challenge som innehåller ett antal punkter man ska försöka pricka in.

3. What is a reading habit you want to leave in 2019 and one you want to carry forward in 2020?
Detta är en svår fråga för jag har inte så många läs-ovanor. Men en skulle väl vara att försöka bli något bättre på att avsluta serier.

4. Do you use any other method  of tracking your reading other than goodreads?
Flera sätt. Dels har jag en anteckningsbok där jag för varje månad skriver upp en TBR och listar de böcker jag läser. Där finns också mina utmaningar uppskrivna. Jag antar att det skulle kunna kallas för en reading bullet journal.

Utöver det samlar jag en del statistik i ett Excel-dokument nu när jag äntligen börjat fatta grejen med det. Det innehåller sidantal, hur många böcker av varje författare jag läst, nationalitet, betyg och lite andra saker. Tanken är att det i slutet av året ska bli en del diagram av det hela att visa upp.

5. Did you get any books for the holidays you want to prioritise in the new year?
Fick inga böcker i julklapp.

6. What will be/was your first read of the new year and how did you decide?
Hittills har jag bara läst två böcker i år. Det ena var Ingenting är mindre än ett mirakel av Markus Zusak som jag läste tillsammans med Camilla.

7. Are there any series you want to continue or finish this year?
Massor! Jag läser ju påbörjat ganska många serier men jag vill i alla fall läsa någon/några Ruth Galloway-deckare, avsluta Carin Gerhardsens Hammarbyserie och fortsätta läsa Cassandra Clares serier.

8. Whose content are you most excited to  to watch going in to the new year?
Detta tycker jag var svårt, jag tittar ju på booktube och läser bloggar men har svårt att rekommendera såhär på stående fot. Jag hoppas bara att folk fortsätter att känna glädje i läsningen och lust att dela med sig av sina upplevelser, oavsett vilket format som används.

9. Are there any readathons you're anticipating/want to participate in?
Jag har dålig koll på vilka readathon som finns, men ett av mina mål för året är att delta i något/några readathons. Timingen kommer nog vara dålig oavsett, men skulle vilja hitta readathons som är roliga och där man är ganska fri i hur man väljer ut böcker och så.

10. What 2020 debut novels are you looking forward to?
Har dålig koll på vilka böcker som kommer under året.

11. Shout out a smaller creator (your definition of smaller) that you discovered in 2019 that youre excited to see more of in the new year.
Här har jag nog inget svar.

11 januari 2020

Skuggjägaren

Titel: Skuggjägaren
Originalets titel: -
Författare: Camilla Grebe
Översättare: -
Serie: Flickorna och mörkret
Antal sidor: 429
Utgivningsår: 2019
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utläst: 18/12

Handling
En februarinatt 1944 hittas en död kvinna fastspikad i golvet i Klarakvarteren i Stockholm. Trettio år senare hittas ytterligare en kvinna mördad i en sömnig Stockholmsförort. Det bisarra tillvägagångssättet är detsamma.
Jakten på mördaren får ödesdigra konsekvenser för de poliser som arbetar med fallet – Britt-Marie på 1970-talet, Hanne på 1980-talet och Malin, som är verksam idag.


Tankar om titel och omslag
Har inte så mycket att säga om vare sig titel eller omslag. Omslaget tycker jag passar väl till  boken och det är väldigt stilrent.

Mina tankar om boken
Camilla Grebe var en av förra årets stora överraskningar för mig. Och hon fortsätter att imponera. De kriminalhistorier man får följa i hennes böcker är engagerande och tar upp några av de samhällsproblem som finns i dag.

Jag upplever det som att Skuggjägaren skiljer sig något i sitt upplägg jämfört med de andra böckerna av Grebe jag läst. För det första utspelar sig denna i tre tidsperioder och har också olika kvinnliga karaktärer man får följa. Men allt är lättläst och riktigt spännande. Jag hänger bara med och litar på att författaren ska ro det hela i hamn.

Den historiska miljön känns trovärdig och jag tycker det är riktigt intressant också att man kan få en inblick i hur polisen har utvecklats, både när det gäller arbetsmetoder man kanske framförallt hur kvinnor kom in i kåren och vilket motstånd som fanns och även finns idag.

Mordgåtorna är intressanta, men det är för mig inte den största behållningen. Det är framförallt att få ett kvinnligt perspektiv på brott och hur dessa kan lösas.

Nu ser jag såklart fram emot att fortsätta läsa mer av Grebe.

3 bra saker med boken: spännande, bra kvinnliga karaktärer, upplägget

Betyg: 4/5

Tidigare läst av denna författare
Älskaren från huvudkontoret
Husdjuret
Dvalan

9 januari 2020

Helgfrågan v.2: Bloggnamn & planer för året


Det är länge sedan jag var med på Mias helgfråga, men nu kände jag att det var dags igen.

Hur kom ditt bloggnamn till?
I efterhand kan jag känna att detta namn är lite fantasilöst, men det känns också besvärligt att försöka ändra namnet. Det enda som är lite annorlunda är väl stavningen på mitt namn, men det är bara för att det ska se lite annorlunda ut.

Bonusfråga: Vad har du för planer för 2020?
Mina planer för året är mest studierelaterade och det är de som jag kommer dela med här.

I slutet av denna månad går vi ut på vår långa praktikperiod, tror den är mellan 8-10 veckor om jag inte minns fel och efter det är det dags för uppsatsskrivning och förhoppningsvis godkända betyg.

I nuläget är jag inne på att studera ett tredje år till hösten och därmed få en kandidatexamen i statsvetenskap.

Planer för bloggen och läsningen under året är att fortsätta med bloggandet och läsandet i den takt det går och så skulle jag vilja bli bättre på att delta i olika bloggaktiviteter.

Film: The Woman in Black

Handling
In London, solicitor Arthur Kipps still grieves over the death of his beloved wife Stella on the delivery of their son Joseph four years before. His employer gives him a last chance to keep his job, and he is assigned to travel to the remote village of Crythin Gifford to examine the documentation of the Eel Marsh House that belonged to the recently deceased Mrs. Drablow. Arthur befriends Daily on the train and the man offers a ride to him to the Gifford Arms inn. Arthur has a cold reception and the owner of the inn tells that he did not receive the request of reservation and there is no available room. The next morning, Arthur meets solicitor Jerome who advises him to return to London. However, Arthur goes to the isolated manor and soon he finds that Eel Marsh House is haunted by the vengeful ghost of a woman dressed in black.

Filmen är 95 minuter lång och regisserad av James Watkins. I huvudrollerna ses bland annat Daniel Radcliffe och Ciarán Hinds. Filmen hade svensk premiär 27 april 2012.

Filmen är baserad på boken med samma namn.

Jag såg filmen 21 december.

Mina tankar
Skräckfilmer är inte något som jag ser ofta, men det sker ibland undantag. Nu skulle jag kanske inte beskriva detta som en typisk skräckfilm, men det kan lika gärna bero på att jag redan läst boken och visste ungefär vad som skulle hända.

Jag tycker filmatiseringen följer boken ganska så bra, Det jag framförallt gillar är miljön och att den känns ganska trogen den tid den utspelar sig i. Både naturmiljöerna och de inne i huset är väldigt stämningsfulla.

Det är lite ovanligt att se Daniel Radcliffe i en helt annan roll, men jag tycker han gör det riktigt bra då han har många scener själv.

The Woman in Black är inte heller speciellt lång, vilket jag kan tycka är nog så bra. Det är alldeles nog för att berätta denna historia och utan att det för den skulle bli långdraget.

Själva historien är väl något mer av en spökhistoria, men med några skräckelement. Slutet tycker jag är bra, samtidigt som den som filmen i övrigt också är ganska tragisk.

8 januari 2020

Jag kommer hem till jul

Titel: Jag kommer hem till jul
Originalets titel: The Most Wonderful Time of the Year (2016)
Författare: Joanna Bolouri
Översättare: Cecilia Falk
Serie: -
Antal sidor: 313 
Utgivningsår: 2017
Förlag: Printz
Utläst: 20/12

Handling
Trettioåttaåriga Emily har ett roligt jobb, härliga vänner och framför allt: en underbar lägenhet i London, som tacksamt nog ligger hundratals mil bort från hennes galna familj. Emily har också den perfekta pojkvännen, Robert. Deras förhållande har till och med nått den nivån att Emily har bestämt sig för att ta med Robert till Skottland denna jul, och presentera honom för familjen, som helst av allt bara vill se sin dotter gift.

Men en vecka innan julafton gör Robert slut, och Emily blir alldeles förstörd. Dessutom får knappt någon sömn eftersom hennes unga playboy till granne Evan envisas med att spela hög musik och ha ännu högre sex. Men Emily får en idé, och med hjälp av en månads hyra lyckas hon övertala Evan. Hon är nämligen fast besluten att ta med sig Robert till Skottland. Även om det inte är den riktige Robert.


Tankar om titel och omslag
Jag gillar att originaltiteln refererar till en känd julsång. Det är såklart svårt att få med i en översättning av titeln, men tycker att även den svenska funkar bra. Omslaget känns ju väldigt vintrigt och juligt. Tycker detaljen med polkagrisarna är lite kul.

Mina tankar om boken
När jag och Camilla började fundera på att läsa så kallad "jul-lit" i december började vi ganska fort att prata om den här boken. Lättsam feelgood i juletid brukar ofta gå hem och jag får härliga Bridget Jones-vibbar av boken.

Precis som många andra feelgood-böcker är slutet ganska självklart redan från början, men det är ju vägen dit som är det intressanta. Vissa karaktärer känns ganska osannolika och lite "over-the-top" men samtidigt gör det också att det hela blir ganska underhållande. Både rumskompisen Alice, men framförallt Emilys familj är roliga att läsa om även om personer som beter sig på det viset i verkliga livet måste vara oerhört påfrestande.

Emily som huvudkaraktär gillar jag, hon är lärare och tycker mycket om litteratur vilket såklart är ett plus. Det är såklart henne man lär känna bäst, men jag tycker också om att läsa om hennes familj och julsammankomsten där hon försöker hålla upp en fasad om att hon inte är singel längre.

Det finns gott om julstämning i den här boken och den var riktigt underhållande. Jag upplever den som ganska filmiskt skriven och jag har lätt att se det hela utspela sig framför mig som en film.

3 bra saker med boken: underhållande, mysig och julkänsla

Betyg: 3/5

Tidigare läst av denna författare
Har inte läst något av denna författare tidigare.

7 januari 2020

Länktisdag #47

Efter ett uppehåll på över ett år tänkte jag att det var dags att försöka damma av inläggen där jag visar upp och tipsar om lite intressanta länkar och annat smått och gått relaterat till böcker, film och tv.

Tanken är att tisdagarna framöver antingen kommer ha denna typ av inlägg eller inlägg om olika omslag för att kunna variera.

1.Av en slump fastnade jag framför tv:n och dokumentären Gymnasten som lärde sig gå av Tom Alandh. Otroligt berörande, gripande och fascinerande. Handlar om en ung kille som bryter nacken och hans väg tillbaka. Finns på SVT-play.

2. Barack Obama brukar varje år dela med sig av boktips. Här är 2019 års lista.

3. Det har släppts en trailer till uppföljaren till To all the boys I've loved before. Den kommer på Netflix 12 februari.

6 januari 2020

Veckoplanering v.2


Läsningen under årets första vecka gick ganska trögt och jag har fortfarande flera av de böckerna påbörjade. Dock kommer nog en del av böckerna läsas ut under veckan.

Tillsammans med Camilla läser jag Ingenting mindre än ett mirakel av Markus Zusak och den kommer nog också bli utläst under veckan. Jag har haft lite svårt att komma in i boken. vet inte om det är språket eller karaktärerna. Dåtidshistorien är mycket mer intressant än den nutida.

Jag läser också Juldagar av Jeanette Winterson och den kommer också bli utläst under veckan. Tycker riktigt bra om novellerna och att de tar upp olika saker med julen såsom kommersialiseringen men också ensamheten som kan uppkomma.

Jag läser också Bokhandeln på Riverside Drive av Frida Skybäck. Gillar historien såhär långt, det är riktigt bra feelgood. Förhoppningen är att kunna läsa ut den under veckan.

Den readalong som jag är med i ska till att läsa The Hobbit av J.R.R. Tolkien denna månad så jag tänker börja med den boken nu, men räknar med att den kommer ta resten av månaden att läsa ut. Det är en omläsning så det ska bli intressant att se om mitt omdöme förändras något.

Jag hoppas också att jag ska hinna börja läsa Annars skjuter jägaren mig av Nele Neuhaus så att jag kan få lägga den till läst-högen någon gång.



5 januari 2020

Min bokresa #71 - 20 böcker jag vill läsa 2020

Den här veckan består Camillas bokresa av att man själv väljer ut fritt antal böcker man vill läsa under 2020.

Jag har själv valt att redovisa 20 böcker av den enkla anledningen att jag gillar hur det hänger ihop med året.

Jag är ju en person som gillar att planera och göra listor, men sedan kan jag vara sämre på att faktiskt genomföra det jag planerat.

Ska spara denna lista och i slutet av året se vilka böcker som jag lyckats läsa.

En del av böckerna är fortsättningar i serier, medan andra är nya serier och fristående böcker jag vill läsa.

1. De två avslutande delarna i Carin Gerhardsens Hammarbyserie.

2. Lord of the rings-serien av J.R.R. Tolkien

3. Jane Eyre av Charlotte Brontë

4. Unga kvinnor av Louisa May Alcott

5. Czentes omega av Anna Jakobsson Lund

6. Nora eller brinn oslo brinn av Johanna Frid

7. Americanah av Chimamanda Ngozi Adichie

8. Kråkornas fest av George R.R. Martin

9. The Hunger games - trilogin av Suzanne Collins

10. Makten av Naomi Alderman

11. Ruth Galloway-deckare av Elly Griffiths

12. Tjänarinnans berättelse av Margaret Atwood

13. Det kommer aldrig vara över för mig av Mhairi McFarlane

14. De sju systrarna av Lucinda Riley

15. Den hemliga historien av Donna Tartt

16. Historieläraren av Matt Haig

17. Tusen strålande solar av Khaled Hosseini

18. Torka aldrig tårar utan handskar av Jonas Gardell

19. Vända världen rätt av Jennifer Niven

20. Berör och förstör: diktsamling

Världen runt - 2019

Under 2019 har jag tillsammans med Camilla försökt läsa böcker från olika länder och detta kommer fortsätta även 2020.

Som ni ser har det blivit flest böcker från Asien och många av dem har varit biografier.

Många av böckerna har varit läsvärda, speciellt böckerna från Finland, Nordkorea och Japan som kanske berörde mig allra mest.

Recensionerna finns länkade.

Finland: Sånt är livet av Rosa Liksom

Ryssland: Mästaren och Margarita av Michail Bulgakov

Nya Zeeland: Himlakroppar av Eleanor Catton

Nordkorea: Flickan med sju namn - Hyeonseo Lee

Sydkorea: Den rätta tiden för en kula i hjärtat av Un-Su Kim

Japan: En katts resedagbok - Hiro Arikawa

Taiwan: Barnböcker av Jimmy Liao och Hsu-King Lin

Brunei: Harem: en sann historia av Jillian Lauren

Östtimor: Krönika om en överfart av Luis Cardoso

Filippinerna: Ilustrado av Miguel Syjuco

4 januari 2020

Månadsutvärdering december 2019

Lästa böcker i december:
1. Svärdets makt - George R.R. Martin
2. Tretton skäl varför - Jay Asher
3. Skuggjägaren - Camilla Grebe
4. Jag kommer hem till jul - Joanna Bolouri
5. En klurig jul - Ingelin Angerborn
6. Dolt i mörker - Elly Griffiths

Manliga författare: 2
Kvinnliga författare: 4

Amerikanska författare: 2
Engelska författare: 2
Svenska författare: 2


Antal lästa sidor: 2513
Medelbetyg: 3,6

Snyggast omslag: Skuggjägaren

Månadens bästa bok: Svärdets makt
Månadens mest spännande: Skuggjägaren
Månadens överraskning: Jag kommer hem till jul
Månadens besvikelse: -

Kommentar
En ganska bra läsmånad ändå och jag är nöjd att jag också lyckades läsa några böcker med jultema. Hade nog kunnat bli någon fler bok, men inget jag kommer hänga upp mig på.

Jag var ju också med i Bookbuddyathon under månaden. Lyckades pricka av varje utmaning förutom en, men jag hann börja den boken så jag räknar den ändå som med råge avklarad.

Just nu känner jag väldigt stor läslust och jag hoppas att det ska fortsätta hålla i sig.

Om månadens bästa: Riktigt spännande och bra mot slutet.
Om månadens mest spännande: Jakten på den skyldige var riktigt spännande
Om månadens överraskning: Så mysig!


Filmer och Tv-serier:
Barnmorskan i East End Helgspecial 2019
The Good Place S4E10
Home for Christmas/ Hjem til jul S1E1-S1E6 (säsongsavslutning)
Innan vi dör S2E8 (säsongsavslutning)
Let it snow
Min fantastiska väninna S1E1-S1E4
Modern Family S11E8- S11E9
Once Upon a Time S3E10-S3E16
Orphan Black S3E1-S3E8
Riverdale S4E8-S4E9
Royal Pains S2E7-S2E13
Superstore S5E10
Törnrosa
Unbelieveable 4-8 (serieavslutning)
The Woman in Black
Young Sheldon S3E9-S3E10

Månadens bästa: Unbelievable
Månadens mest spännande: Innan vi dör 
Månadens överraskning: Hjem till jul (SLUTET!?)
Månadens besvikelse: -

Kommentar
En ganska bra film och seriemånad. Dock har jag inte hunnit se så många filmer med jultema, men det blev några vintriga i alla fall.

En del serier jag följer veckovis är ju på uppehåll så då har jag tid att se lite annat. Har sett väldigt mycket bra under månaden.

Sista avsnittet av Innan vi dör var ju riktigt spännande och jag hoppas att det kommer en fortsättning.

Hittade Hjem til jul av en slump på Netflix och den var ju så bra. Väldigt frustrerande och öppet slut så jag hoppas på en fortsättning även där.

Om månadens bästa: Upplösningen var så himla bra och spännande
Om månadens mest spännande: Spänning rakt igenom i 8 avsnitt!
Om månadens överraskning: Oväntat bra, fin, charmig och rolig

Bästa böckerna 2019

Jag tänkte göra en liten topplista över de bästa och de mest positivt överraskande böckerna jag läste under året.

Kvalitén har till största delen varit bra, men jag saknar de absoluta fullpoängarna. Under året är det endast 2 böcker som fått full pott, men det är flera andra som varit nära. Eller så är det bara jag som kräver väldigt mycket av en bok för att den ska få 5 i betyg.

De två första böckerna på listan är de som fick 5 i betyg, resterande är böcker som fått 4.

Scythe av Neal Shusterman

Uppstigningens brunn av Brandon Sanderson

Brun flicka drömmer av Jacqueline Woodson

Flickan med sju namn av Hyenseo Lee

Godsgrave av Jay Kristoff

Skuggjägaren av Camilla Grebe (recension kommer)

De fördärvade av Karin Slaughter 

Inte för nära av Colleen Oakley

Saker ingen ser av Anna Ahlund

En katts resedagbok av Hiro Arikawa































3 januari 2020

Vilken typ av böcker lästes 2019?

Under året har jag för skojs skull skrivit upp de genres jag har läst och har därför tänkt göra en liten sammanställning.

Det här året tänker jag försöka samla en del statistik i excel så att jag förhoppningsvis kan visa upp lite diagram när jag sammanfattar 2020 års läsning.

Vissa böcker räknas med flera gånger då de platsar in i flera genres.

14 kriminalromaner
2 novellsamlingar
7 historiska romaner
3 HBTQIA
11 skönlitteratur
2 feelgood
10 romance
3 klassiker
16 fantasy
6 dystopier
1 skräck
23 Young Adult
2 ungdomsböcker
10 science fiction
4 barnböcker
2 grafiska romaner
2 facklitteratur (ej biografier)
3 biografier
1 diktsamling

Som ni ser finns det ganska många genres representerade men de tre största är Young Adult, fantasy och kriminalromaner.

Det har även blivit ganska mycket science fiction, vilket var lite förvånande.

Kul också att jag läst böcker som är HBTQIA-vänliga, något som jag inte gjort tidigare.

Jag trodde faktiskt att jag skulle ha läst fler historiska romaner och feelgood än vad jag gjorde.

Bokåret 2019 - Enkät

Under flera år har jag svarat på en bokenkät för att sammanfatta årets läsning.

Den här gången tänker jag försöka skapa min egen, men kommer låna lite frågor från andra enkäter som jag gjort tidigare.

Om ni själva vill svara på frågorna får ni hemskt gärna göra det! Svara i en kommentar eller länka till era svar så att jag kan hitta era inlägg.

Hur många böcker läste du under året?
Till och med den 30 december har det blivit 77 böcker.

Vilken var den längsta respektive kortaste boken?
Den kortaste med 16 sidor är Är du min bror av Hsu Kung Liu
Den längsta med 1113 sidor är Himlakroppar av Eleanor Catton

Vilken bok var din bästa läsupplevelse och varför?
Den bästa läsupplevelsen är nog Uppstigningens brunn av Brandon Sanderson. Riktigt bra skriven fantasy, många paralleller till det samhället vi lever i, mycket politik och intriger och framförallt väldigt spännande.

Är det någon bok du blev besviken på?
Har inte blivit superbesviken på någon bok men en bok som inte höll upp till mina förväntningar var Blackmoore av Julianne Donaldson.

Vem är din mest lästa författare?
Det är nog Jay Kristoff med 4 lästa böcker. Dels de avslutande två delarna i The Illuminae Files men också två böcker av honom själv.

Vilka nya författare upptäckte du under året?
Det är nog Karin Slaughter och Anna Jakobsson Lund som blev de bästa nya bekantskaperna.

Läste du någon bok som är utanför din komfortzon?
Får fundera lite, men det kan jag inte påstå. Läser ganska blandat. I år var dock första gången som jag läste poesi och det hör inte till min komfortzon.

Läste du någon tegelsten (över 500 sidor)?
Flera stycken, Nu har jag inte alla i huvudet, men det känns som det blivit en hel del. Många fantasyböcker är ju tegelstenar. Sen är ju Eleanor Cattons Himlakroppar extremt lång med över 1000 sidor.

Vilken bok utmanade dig allra mest och på vilket sätt?
Kanske lite oväntat, men jag svarar Tretton skäl varför av Jay Asher. Jag brukar inte tycka att böcker är jobbiga att läsa, men denna var det. Den tar ju upp bland annat självmord, mobbing och utanförskap. Att man hela tiden vet hur allt kommer sluta gjorde den extra jobbig att läsa.

Läste du klart några bokserier?
Flera stycken oväntat nog. Har inte räknat ihop hur många än, men skulle tippa att det är minst 5 stycken avklarade bokserier + några stycken som jag läst ikapp.

Vilken bok eller författare blev du mest positivt överraskad av?
Den författare som kanske imponerat allra mest är nog Anna Jakobbson Lund och framförallt Tredje principen. Jag hade inte alls förväntat mig att den skulle vara så bra.

En annan bok som verkligen överraskade mig var Godsgrave av Jay Kristoff. Jag tyckte första delen i serien var lite tungläst, men uppföljaren var mycket bättre.

Vilken genre läste du mest av?
Det har nog mest blivit Young Adult och fantasy även om det även varit en hel del deckare också.

Vilken bok var den mest spännande?
Har läst så många, men Värd att döda av Peter Swanson var en riktig bladvändare.

Vilken bok var mest sorglig?
Väldigt otippat men barnböckerna av Jimmy Liao var väldigt vemodiga och sorgliga.

Vilken bok var mest underhållande?
Jag var väldigt underhållen av alla förvecklingar i Jag kommer hem till jul av Joanna Bolouri.

Vilken bok berörde dig mest?
Brun flicka drömmer av Jacqueline Woodson.

Vilken bok var den bästa ungdomsboken?
Svårt, har lästa många bra ungdomsböcker men säger nog Tredje principen av Anna Jakobsson Lund.

Vilken bok var den bästa fantasy-boken?
Har läst mycket fantasy också, men Scythe av Neal Shusterman är riktigt bra.

Vilken bok hade det snyggaste omslaget?


Rekommendera en bok du läste under 2019!
Jag har rekommenderat Flickan med sju namn av Hyeonseo Lee väldigt mycket under året. En skrämmande och fascinerande biografi som är väl värd att läsas.