8 januari 2020

Jag kommer hem till jul

Titel: Jag kommer hem till jul
Originalets titel: The Most Wonderful Time of the Year (2016)
Författare: Joanna Bolouri
Översättare: Cecilia Falk
Serie: -
Antal sidor: 313 
Utgivningsår: 2017
Förlag: Printz
Utläst: 20/12

Handling
Trettioåttaåriga Emily har ett roligt jobb, härliga vänner och framför allt: en underbar lägenhet i London, som tacksamt nog ligger hundratals mil bort från hennes galna familj. Emily har också den perfekta pojkvännen, Robert. Deras förhållande har till och med nått den nivån att Emily har bestämt sig för att ta med Robert till Skottland denna jul, och presentera honom för familjen, som helst av allt bara vill se sin dotter gift.

Men en vecka innan julafton gör Robert slut, och Emily blir alldeles förstörd. Dessutom får knappt någon sömn eftersom hennes unga playboy till granne Evan envisas med att spela hög musik och ha ännu högre sex. Men Emily får en idé, och med hjälp av en månads hyra lyckas hon övertala Evan. Hon är nämligen fast besluten att ta med sig Robert till Skottland. Även om det inte är den riktige Robert.


Tankar om titel och omslag
Jag gillar att originaltiteln refererar till en känd julsång. Det är såklart svårt att få med i en översättning av titeln, men tycker att även den svenska funkar bra. Omslaget känns ju väldigt vintrigt och juligt. Tycker detaljen med polkagrisarna är lite kul.

Mina tankar om boken
När jag och Camilla började fundera på att läsa så kallad "jul-lit" i december började vi ganska fort att prata om den här boken. Lättsam feelgood i juletid brukar ofta gå hem och jag får härliga Bridget Jones-vibbar av boken.

Precis som många andra feelgood-böcker är slutet ganska självklart redan från början, men det är ju vägen dit som är det intressanta. Vissa karaktärer känns ganska osannolika och lite "over-the-top" men samtidigt gör det också att det hela blir ganska underhållande. Både rumskompisen Alice, men framförallt Emilys familj är roliga att läsa om även om personer som beter sig på det viset i verkliga livet måste vara oerhört påfrestande.

Emily som huvudkaraktär gillar jag, hon är lärare och tycker mycket om litteratur vilket såklart är ett plus. Det är såklart henne man lär känna bäst, men jag tycker också om att läsa om hennes familj och julsammankomsten där hon försöker hålla upp en fasad om att hon inte är singel längre.

Det finns gott om julstämning i den här boken och den var riktigt underhållande. Jag upplever den som ganska filmiskt skriven och jag har lätt att se det hela utspela sig framför mig som en film.

3 bra saker med boken: underhållande, mysig och julkänsla

Betyg: 3/5

Tidigare läst av denna författare
Har inte läst något av denna författare tidigare.

1 kommentar:

 1. Hej alla, jag heter Aisha Sadat, jag är gift i 20 år med min make och vi har två son, äldre en 16 och yngre är 11 år. Min man älskade mig mycket men det kom till en punkt när han engagerade sig i en relation med en kvinna som är hennes kollega. Jag föreställde mig det aldrig men på något sätt förändrade hans inställning till mig och barn, hans sena kom från jobbet fick mig att tänka på saken, även på mitt 20-årsdag i mars håller jag mig borta från sex eftersom vi lovar att göra det på bröllopet jubileumsdagen, 15 dagar före bröllopsdagen, medgav han att han hade sex med sin kollega.
  Han förde henne i min säng när jag var ute på jobbet, det betyder att mina känslor var helt värdelösa för honom, mitt mentala tillstånd är full av ångest, jag tror att jag inte kan glömma och återhämta smärtan, den här kvinnan var i full kontroll över henne och jag ville aldrig göra det med våld, hon vill vinna över mig när hon är skild, hon sa att hon var avundsjuk på vårt förhållande och att hon kommer att förstöra mig genom att ta min man. Jag var tvungen att diskutera det med en vän som bad mig hitta ett bra stavaggregat, för det första trodde jag aldrig på den här Cast-stavningen men jag måste prova förrän när jag kom över PROFET NOSA UGO-e-post på internet om hur han har hjälpt så många människor att få tillbaka sitt ex och hjälpa till att fixa förhållandet och göra människor lyckliga i sin relation och några andra berättelser om andlig sjukdom.
  Jag förklarade min situation för honom och han hjälpte mig att utföra några böner, några örter och rötter och ett litet offer som jag gjorde, och inom sju dagar kom han tillbaka för att be om ursäkt och det var bara ett mirakel för mig, jag är glad idag att han hjälpte mig och jag kan stolt säga att min man nu är med mig igen och att han nu är kär i mig som aldrig tidigare.
  Behöver du någon hjälp i ditt förhållande som att få tillbaka din man, hustru, pojkvän, flickvän, vinna lotterier, örtmedicin mot sjukdom, HIV, könssjukdomar, astma, artrit, könsbräcka, stroke eller någon slags sjukdom, andligt problem , Jobbfrämjande, Lider du av potensproblem, erektionsproblem, tittare som läser mitt inlägg som behöver någon hjälp angående livsutmaningar bör kontakta PROFET NOSA UGO och du kommer att vara glad att du gjorde det.

  E-post: nosaugotemple@gmail.com
  WhatsApp: +37258031247
  https://karnatakatemple.wixsite.com/karnataka

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...