22 januari 2020

Tretton skäl varför

Titel: Tretton skäl varför
Originalets titel: Thirteen Reasons Why (2007)
Författare: Jay Asher
Översättare: Ulrika Junker Miranda
Serie: -
Antal sidor: 298 
Utgivningsår: 2010
Förlag: Langenskiölds
Utläst: 15/12

Handling
Hoppas ni är beredda, för jag tänker berätta mitt livs historia. Närmare bestämt varför mitt liv tog slut. Och om du lyssnar på de här banden så är du en av orsakerna till det.
Hanna Baker var både snygg och populär. Och ändå tog hon sitt liv. I den här omskakande boken får vi veta de tretton bakomliggande orsakerna.


Tankar om titel och omslag
Jag gillar inte omslaget, känns väldigt rörigt och säger ingenting om boken. Titeln är däremot bättre, den väcker i alla fall mitt intresse.

Mina tankar om boken
Detta är en bok som jag har velat läsa väldigt länge, men som jag inte har kommit mig för att läsa förrän Camilla erbjöd sig att läsa den med mig.

Det är en speciell historia, just på grund av att man redan vet hur den kommer sluta när man börjar läsa den. Jag brukar inte bli obehaglig till mods när jag läser men här är det riktigt nära. Det kanske beror på att man ser alla tecken på hur Hannah mår dåligt och hur det hela tiden blir värre och att ingen hjälper henne.

Det som berör mest är ju såklart Hannahs berättelse och det är ju också det boken handlar om. Man vet ju redan hur det kommer att sluta för henne och man kan verkligen se den där "snöbollseffekten" och hur saker och ting eskalerar och växer och blir större.

Det finns en väldigt frånvaro av vuxna och jag känna det hade varit intressant att även få vuxnas perspektiv på historien då detta är enbart ur Hannahs ögon.

Upplägget känns ganska unikt, istället för kapitel är det "band" och mycket av historien är faktiskt kursiverad då det är Hannahs ord man läser. I vanliga fall kan jag tycka det är lite jobbigt att läsa, men det funkade riktigt bra.

Tretton skäl varför tar upp många svåra ämnen och den handlar inte bara om självmord utan om andra allvarliga problem.

Det är också en bok som lämnar en med en hel del tankar, både kring psykisk hälsa men även andra teman såsom skuld. En sak är i alla fall säker, den lämnar ingen oberörd.

3 bra saker med boken: upplägget, handlingen och svåra ämnen

Betyg: 4/5

Tidigare läst av denna författare
Har inte läst något av denna författare tidigare.

1 kommentar:

 1. Hej alla, jag heter Aisha Sadat, jag är gift i 20 år med min make och vi har två son, äldre en 16 och yngre är 11 år. Min man älskade mig mycket men det kom till en punkt när han engagerade sig i en relation med en kvinna som är hennes kollega. Jag föreställde mig det aldrig men på något sätt förändrade hans inställning till mig och barn, hans sena kom från jobbet fick mig att tänka på saken, även på mitt 20-årsdag i mars håller jag mig borta från sex eftersom vi lovar att göra det på bröllopet jubileumsdagen, 15 dagar före bröllopsdagen, medgav han att han hade sex med sin kollega.
  Han förde henne i min säng när jag var ute på jobbet, det betyder att mina känslor var helt värdelösa för honom, mitt mentala tillstånd är full av ångest, jag tror att jag inte kan glömma och återhämta smärtan, den här kvinnan var i full kontroll över henne och jag ville aldrig göra det med våld, hon vill vinna över mig när hon är skild, hon sa att hon var avundsjuk på vårt förhållande och att hon kommer att förstöra mig genom att ta min man. Jag var tvungen att diskutera det med en vän som bad mig hitta ett bra stavaggregat, för det första trodde jag aldrig på den här Cast-stavningen men jag måste prova förrän när jag kom över PROFET NOSA UGO-e-post på internet om hur han har hjälpt så många människor att få tillbaka sitt ex och hjälpa till att fixa förhållandet och göra människor lyckliga i sin relation och några andra berättelser om andlig sjukdom.
  Jag förklarade min situation för honom och han hjälpte mig att utföra några böner, några örter och rötter och ett litet offer som jag gjorde, och inom sju dagar kom han tillbaka för att be om ursäkt och det var bara ett mirakel för mig, jag är glad idag att han hjälpte mig och jag kan stolt säga att min man nu är med mig igen och att han nu är kär i mig som aldrig tidigare.
  Behöver du någon hjälp i ditt förhållande som att få tillbaka din man, hustru, pojkvän, flickvän, vinna lotterier, örtmedicin mot sjukdom, HIV, könssjukdomar, astma, artrit, könsbräcka, stroke eller någon slags sjukdom, andligt problem , Jobbfrämjande, Lider du av potensproblem, erektionsproblem, tittare som läser mitt inlägg som behöver någon hjälp angående livsutmaningar bör kontakta PROFET NOSA UGO och du kommer att vara glad att du gjorde det.

  E-post: nosaugotemple@gmail.com
  WhatsApp: +37258031247
  https://karnatakatemple.wixsite.com/karnataka

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...