28 oktober 2017

En ö i havet

Titel: En ö i havet
Originalets titel: -
Författare: Annika Thor
Översättare: -
Serie: En ö i havet #1
Antal sidor: 197
Utgivningsår: 1996
Förlag: Bonnier Carlsem
Utläst: 2/9

Handling
Systrarna Steffi och Nelli är tolv och sju år gamla när de skickas till Sverige för att undkomma judeförföljelserna i sitt hemland Österrike. De vet ingenting om Sverige, bara att de ska bo på en ö i Göteborgs skärgård. De drömmer om en semesterort med palmer längs strandpromenaden, ett piano och en hund. När de kommer fram är ingenting som de väntat sig. Där finns bara hav och sten, sjöbodar och fiskebåtar...
Under uppväxtåren i Sverige blir breven från föräldrarna en livlina, men också en ständig källa till oro. Steffi förstå att deras situation är mycket svår, och förhoppningen att familjen ska återförenas i Amerika blir allt svagare. 


Tankar om titel och omslag

Jag gillar verkligen titeln och symboliken i den. Omslaget på den utgåva jag läst är jag inte så förtjust i, de nya är mycket snyggare!

Mina tankar om boken
Den här serien har jag läst en gång tidigare när jag var yngre, men det senaste året har jag funderat på att läsa om den. Har också vaga minnen av tv-serien, men kommer inte ihåg några detaljer från den. När Sincerely Johanna i okotober skulle ha en read-a-long med dessa böcker bestämde jag mig för att haka på och det ångrar jag absolut inte.

Jag minns att jag tyckte om böckerna redan första gången, men jag skulle nästan säga att den är ännu bättre när jag är lite äldre och dessutom kan läsa lite mer mellan raderna och förstå allt det som inte skrivs ut.

Det är intressant att få följa Steffi och Nelli och deras relation och hur den förändras när de kommer till Sverige. De blir tvingade att lära sig ett nytt språk, en ny tro och gå i en svensk skola. Vissa bitar av hur Steffi behandlas är riktigt jobbiga att läsa om. Dessutom så finns alltid oron för föräldrarna och kriget där.

Karaktärerna känns väldigt välgjorda och verkliga. I början hade jag riktigt svårt för Steffis fostermor Märta, men när man förstår vad hon har gått igenom så vet man varför hon beter sig på ett visst sätt mot Steffi.

Temat kring flykt är sorgligt nog fortfarande högst aktuellt, över 70 år sedan 2:a världskriget tog slut och över 20 år sedan dessa böcker kom ut första gången. Jag hoppas verkligen att dessa böcker hittar nya läsare, för detta är något som vi måste fortsätta påminnas om.

3 bra saker med boken: den historiska miljön, temat och karaktärerna

Betyg: 4/5

Tidigare läst av denna författare
Näckrosdammen
Havets djup
Öppet hav

Andra som bloggat om boken är t.ex. Annas bokblogg, Sincerely Johanna och Boken är tankens barn.

1 kommentar:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...