10 oktober 2017

Nyfiken på: The Hate U Give

Handling
Sextonåriga Starr Carter lever i två världar: den fattiga förorten där hon bor och den fina privatskolan inne i stan. Ingenstans kan hon vara hela sig själv i orten måste hon tona ner sina ambitioner och i skolan måste hon tona ner sin attityd och sitt sätt att prata. Hennes tillvaro krossas när hon blir ensamt vittne till hur polisen skjuter ihjäl hennes barndomsvän Khalil. Trycket på Starr är hårt, både från polisen och från orten som kräver rättvisa och upprättelse för Khalil. Men även från de som inte vill att Starr ska vittna och de är tydliga med vad hennes vittnesmål skulle innebära. Vad Starr än väljer kommer det att få enorma konsekvenser för såväl hennes eget liv som människorna hon vuxit upp med.

Med en stark berättarröst gestaltas Starrs värld, som är full av konflikter men också full av kärlek. Träffsäkert beskrivs vardagsrasismen i skolan, Starrs alltmer ansträngda förhållande till sin vita pojkvän och sin kärleksfulla familj, vars liv inte värderas högt av samhället i stort.
 


Varför jag vill läsa den
Det känns som att denna bok kommer att ta världen med storm. Första gången jag hörde talas om denna var på Booktube och redan då väcktes mitt intresse. Jag hade inte riktigt förväntat mig att den skulle komma på svenska så snart efter och de recensioner jag har läst har varit väldigt positiva.

Handlingen känns högst aktuell i USA, som har stora problem med rasismen och som också har fått mycket uppmärksamhet kring polisskjutningar.

4 kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...