20 oktober 2017

Fladdermusmannen

Titel: Fladdermusmannen
Originalets titel: Flaggermusmannen (1997)
Författare: Jo Nesbø
Översättare: Per Olaisen
Serie: Harry Hole
Antal sidor: 358
Utgivningsår: 2000
Förlag: Månpocket
Utläst: 25/9

Handling
En ung norska, känd från tv, hittas död i Australien. Harry Hole skickas till Sydney för att bistå den australiensiska polisen i utredningen av mordet. Trots att han blivit tillsagd att hålla en låg profil hamnar Harry ändå mitt i händelsernas centrum. Snart förstår han och hans kollega, aboriginen Andrew Kensington, att de har att göra med en seriemördare.

Efterforskningarna kring fallet öppnar Harrys ögon för landets rika historia och urbefolkningens fascinerande legender. Samtidigt leder sökandet honom till ett Sydney som aldrig omtalas i turistbroschyrerna: den undre världen med dess tvivelaktiga figurer och omoraliska affärer.


Tankar om titel och omslag

Min bok hade egentligen ett annat omslag, som var väldigt mörkt och hade bara ett ansikte på det. Inte så förtjust i omslaget, däremot var titeln bättre även om det tog en stund innan man fick förklaringen till den. Gillade att den hade koppling till aboriginerna.

Mina tankar om boken
Sedan innan har jag läst Snömannen, men det är några år sedan nu och då fick jag inget riktigt sammanhang heller då jag kom in mitt i serien. Har länge tänkt att jag ska börja läsa denna serie från början och äntligen tog jag tag i det.

Jag har hört från flera håll att serien börjar lite svagt, men för min del så är det svårt att uttala sig om det i början. Fladdermusmannen var betydligt mörkare och mer deprimerande än vad jag trodde att den skulle vara och bitvis var det ganska jobbigt att läsa om Harry Hole och hans liv. Gillar däremot att man fick veta mer om hans bakgrund och hur han hamnade där han är idag.

Som vanligt är det intressant att läsa om Australien och dess miljö. I denna fick man dessutom läsa mer om aboriginerna och de motsättningar som finns i landet. I denna bok är det Sydney man får se långt ifrån turisternas, det är mörkt och skitigt och man får träffa karaktärer som är på botten.

Själva mordfallet är intressant att följa, men jag tyckte det tog lite för lång tid innan den historien kom igång. Jag gillade jakten på seriemördaren och att det inte var helt självklart vem som var den skyldige förrän mot slutet.

Som många andra böcker har denna bok en polis med allvarliga problem i huvudrollen. Det kan kännas lite uttjatat, men ändå så tröttnar jag inte på att läsa även om det är jobbigt att läsa om personer som mår så dåligt.

Fladdermusmannen är en stabil början på en serie, som jag hoppas ska bli lite bättre, och jag ser fram emot att läsa nästa bok om Harry Hole.

3 bra saker med boken: miljön, jakten på mördaren och spännande

Betyg: 3/5

Tidigare läst av denna författare
Snömannen

HÄR kan ni läsa en smakebit ur boken.

Andra som bloggat om boken är Paperbacklover, Alkb och Carolina läser.

2 kommentarer:

  1. Jag läste den här för några år sedan och tyckte bra om den, men har inte lyckats fortsätta på serien även om jag ville det direkt efter. Så många böcker att hinna med! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man hinner aldrig riktigt med att läsa alla böcker man vill :) Och så är jag hopplös på att avsluta serier! :)

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...