3 oktober 2017

Nyfiken på: Jag heter inte Miriam

Handling
Vi får följa en romsk kvinna som antar namnet Miriam och identiteten av en judinna för att överleva i kvinnolägret Ravensbrück där romer stod allra längst ner i rangordningen bland fångarna.

När hon sedan kommer till Sverige med de Vita bussarna behåller hon namnet och gör allt för att dölja sitt förflutna. Hennes hem och familj är skött till perfektion, hennes utseende är alltid välordnat och hon är korrekt, lugn och välformulerad i allt hon gör. Men under den perfekta ytan döljer sig den stora hemligheten.


När familjen samlas runt Miriams säng för att fira hennes 85-årsdag tror de att hon blivit dement. Varför påstår hon annars att hon inte heter det alla vet att hon faktiskt heter? Sanningen bakom tatueringen på Miriams arm, om hur hon blev Miriam, börjar så sakta komma fram och det är en helt annan berättelse än familjen väntar sig. Det är en berättelse om självbedrägeri, skam och utanförskap, om Europas smärtsamma historia, om romers situation och Sverige under efterkrigstiden. 

Varför jag vill läsa den
En kommentar till varför jag vill läsa denna känns nästan överflödig. Jag har sett mängder av positiva recensioner på olika bloggar och ämnet verkar minst sagt intressant. Boken verkar rätt jobbig att läsa, men å andra sidan väldigt viktig.

6 kommentarer:

 1. lyssnade på Majgull när hon var på Hisingen, hon skriver viktiga böcker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har bara läst en bok av henne tidigare och den tyckte jag var riktigt bra! Hoppas hinna läsa hennes andra böcker också.

   Radera
 2. Fast jag upplevde den nog inte som jobbig att läsa, även om det var väldigt gripande, det täcktes nog över av att den var så himla bra skriven :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ämnet känns jobbigt att läsa om, men samtidigt känns det riktigt intressant.

   Radera
 3. Har bara hört bra saker om den och den låter väldigt intressant tycker jag :)

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...